Awarski Hinkal

„Fundacja Dialog” zaprosiła nas na Integracyjne Warsztaty Kulinarne – kuchni dagestańskiej. Podczas takich spotkań można poznać kuchnię mieszkających w Białymstoku przedstawicieli innych narodowości i mieć okazję do wspólnego gotowania.

W studiu kulinarnym „Zmokła Kura”, ul. Witosa 15 B w Białymstoku, 17 maja br. czekały na nas przygotowane stanowiska pracy, fartuchy i produkty potrzebne do przygotowania potrawy zwanej – Awarski Hinkal.

Składa się ona z dwóch dań. Pierwsze to gotowana, wołowina z kluskami. Drugie – ciasto z bakaliami. Jest to potrawa, którą najczęściej przygotowują na stepie pasterze pasący owce.

Oprócz słuchaczek Uniwersytetu Trzeciego Wieku w warsztatach uczestniczyły dziewczęta z Zespołu Szkół Ogólnokształcących 2 oraz dwie wolontariuszki pracujące w Fundacji, jedna z Grecji, druga z Portugalii.

Do pracy zabraliśmy się, pod kierunkiem Patimat Rutkowskiej, Dagestanki, która wyszła za mąż za Polaka i zamieszkała w naszym mieście.

Pokroiłyśmy na kawałki 3 kg miękkiej wołowiny, którą przełożyłyśmy do garnka z wodą. Dodałyśmy przyprawy: liść laurowy i kolendrę (zmielone), kminek, sól i pieprz. Mięso gotowało się około 2 godz.

W tym czasie przygotowałyśmy:

Ciasto z bakaliami.

Składniki: 1 kg mąki poznańskiej, 3 jajka, ½ łyżka sody (zalecana jest rosyjska), 1 l kefiru, 3 łyżki oleju,1/2 szklanki cukru, bakalie (rodzynki, daktyle, morele, śliwki suszone pokrojone w paski, orzechy posiekane). Ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce, na godzinę. Potem przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy brzegi, smarujemy dwoma roztrzepanymi żółtkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godz.

Następnie przyszedł czas na sporządzenie:

Ciasta na kluski.

Składniki:1 kg mąki poznańskiej, 1 l. kefiru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli. Ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce. Potem robimy wałeczki, które tniemy na kawałki, większe od kopytek. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy parę minut. Odcedzamy i przekładamy do salaterki.

W tym samym czasie przygotowałyśmy:

Sos czosnkowy.
Składniki – 1 i ½ główki czosnku, obieramy i tarkujemy na tarce jarzynowej, solimy, pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ½ l koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Podgrzewamy, dodajemy czosnek i dusimy, stale mieszając.

Następnie odcedzamy gotującą się wołowinę i przekładamy do salaterki.

Po skończonej pracy, zasiedliśmy do biesiadowania. Każdy nakładał sobie sam, według uznania: wołowinę, kluski, polewał sosem czosnkowym, posypywał posiekaną natką pietruszki i szczypior. Na deser było pachnące, ciepłe ciasto bakaliowe.

Teraz mogłyśmy spokojnie porozmawiać. Wolontariuszki opowiadały, że są studentkami i przyjechały do Polski w ramach programu „Erasmus +”, na 9 miesięcy. Dziewczęta z ZSO2 mówiły, że lubią uczestniczyć w takich warsztatach i poznawać smaki kuchni innych narodowości, a przy okazji mają możliwość porozmawiania z wolontariuszami w języku angielskim. My opowiadałyśmy co robimy na UTW.

Miałyśmy też możliwość dowiedzieć się czym zajmuje się „Fundacja Dialog”. Jest to organizacja pożytku publicznego, powstała w 2001 r. z inspiracji chrześcijańskiej.

„Celem i misją Fundacji jest dialog wyrażający się w miłości do drugiego człowieka i przekształcający społeczeństwo we wspólnotę, w której szanowane są prawa człowieka i godność osoby ludzkiej”.

Spotkania dedykowane są mieszkańcom Białegostoku – zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Warsztaty kulinarne są realizowane w ramach projektu „Działania ukierunkowane na integrację obywateli państw trzecich w województwie podlaskim”, współfinansowanego z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji.

Było to dla nas ciekawe doświadczenie. Pierwszy raz uczestniczyłyśmy w takich warsztatach. Ugotowana wspólnie potrawa smakowała nam.

Bardzo polubiłyśmy Patimat, która podczas gotowania, ciekawie opowiadała o swoim rodzinnym kraju, położonym w górach Kaukazu.

(foto: Maria Beręsewicz)

 

Maria Beręsewicz
Redakcja Podlaskiego Seniora

Post Author: Redakcja Białystok