Czas na przetwory

Za oknem jesienna szaruga. Brzydka pogoda zatrzymuje nas w domu. Czas ten można wykorzystać na wykonanie przetworów z owoców i warzyw.

W moich wspomnieniach z dzieciństwa zachowały się pewne specyficzne smaki sałatek, kiszonek warzywnych, konfitur, powideł i dżemów. Staram się niektóre przepisy wykorzystywać w swojej kuchni. Jednak smak tych przetworów jest inny, niż ten zapamiętany, bo inne są odmiany warzyw i owoców. Pamiętam półki w naszej piwnicy, które były zastawione słoikami. Mama zawsze bardzo dużo robiła przetworów na zimę. W sklepach już pojawiają się tegoroczne przetwory, ale najsmaczniejsze i najzdrowsze są jednak te, które sami zrobimy.

Proponuję dwa sprawdzone przeze mnie przepisy na sałatkę ogórkową i dżem z aronii.

Sałatka ogórkowa

4 kg ogórków
pół kg papryki czerwonej
pół kg marchewki
pół kg cebuli
3 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu

Wykonanie:
Ogórki i cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posolić i zostawić na 2 godziny. Potem zlać powstały sok. Dodać do tego obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchew i małe kawałeczki papryki. Wsypać cukier, wlać olej i ocet. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na 12 godzin. Włożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.


Dżem z aronii

Aronia ma mnóstwo właściwości leczniczych. Hamuje procesy starzenia, zapobiega chorobom nowotworowym, poprawia pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze. Z uwagi na jej cierpki smak, nadaje się tylko na nalewki, soki i dżemy. Przed jej przetworzeniem powinno
się włożyć ją do zamrażalnika. Ja jednak nie mrożę, tylko dodaję jabłka, które niwelują jej cierpkość.

3 kg owoców aronii
1,5 kg jabłek
ponad 1 kg cukru (ilość zależy od gatunku jabłek, jeśli dość kwaśne, dodajemy więcej cukru), trzeba podczas gotowania próbować. Aronię gotujemy w garnku na małym ogniu i często mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia i na drugi dzień znowu gotujemy, dodając obrane i pokrojone jabłka. Aronia musi być miękka. Po wystygnięciu można dżem zmiksować. Wkładamy do słoików i krótko wekujemy. Jeśli dodamy cukier żelujący, nie musimy wekować, ale wtedy wkładamy do słoików gorący dżem.

Smacznego!

 

 

Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok

 

 

 

 

Post Author: Redakcja Białystok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.