Dolma i sałatka tabule

7 grudnia  w studiu kulinarnym “Zmokła kura” na ul Witosa 15 b w Białymstoku odbyły się  integracyjne warsztaty kulinarne Fundacji Dialog w ramach projektu “Działania ukierunkowane na integrację obywateli państw trzecich w województwie podlaskim.

Warsztaty integracyjne mają przybliżyć mieszkańcom Białegostoku kuchnie obcokrajowców mieszkających w naszym mieście. Spotkanie to służy poznaniu kuchni innych narodów, jest okazją do wspólnego gotowania. Z kuchnią ormiańską  zapoznała nas Anusz, Ormianka od 20 lat mieszkająca w Polsce. To ona poprowadziła te ciekawe warsztaty. Zapoznała nas z przepisami dwóch potraw ormiańskich- dolma to tradycyjne danie z mięsa mielonego owiniętego w liście winogron i tabule, to sałatka z kaszą bulgur. Ormiańskie gołąbki dolma od naszych różnią się od naszych tym, że są zawijane w fermentowane liście winogron.

Składniki:

1 kg mielonej wołowiny
0,5 kg mielonego indyka
200 g ryżu
jedno jajko
3 łyżki przecieru pomidorowego
paprykę czerwoną sproszkowaną
cząber
nać pietruszki
koper
świeża bazylia
sól, pieprz
liście winogron
sos:

0,5 l jogurtu greckiego
0,5 l śmietany 18%
3 ząbki czosnku
szczypta soli

Najpierw należy  liście winogron pozbawić ogonków i dokładnie umyć. Mięso należy wymieszać z suchym ryżem, dodać jajko, cząber, pieprz, sól, przecier pomidorowy wsypać paprykę czerwoną i dokładnie wymieszać, dodać pokrojone zioła bazylii, pietruszki, kopru. Tak przygotowanym farszem wypełnić liście winogron. Zwinąć zgrabne rulony o długości 5 cm i szerokości półtora centymetra.Gotowe gołąbki ułożyć w garnku i  wypełnić go do wysokości dwóch trzecich wrzącą wodą. Ponieważ gołąbki będą zwiększały objętość bo zawierają suchy ryż, od góry przyciskamy je talerzem aby się nie rozwinęły w czasie gotowania. Gotujemy 40 minut. W międzyczasie sporządzamy sos czosnkowy. Bierzemy pół litra jogurtu greckiego i pół litra 18% śmietany. Do tego dodajemy 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, lekko solimy i sos gotowy. Gołąbki układamy na półmisku, a sos podajemy w sosjerce.

Sałatka tabule

– kasza bulgur -3 torebki
– zielone papryki 3 szt
– czerwone cebule 3 szt
– przecieru pomidorowego 3 łyżki
– sporą garść pokrojonej pietruszki, bazylii, kopru,
– czerwona papryka słodka w proszku
– olej słonecznikowy 3 łyżki
– sałata rzymska 3 szt

Zioła siekamy na drobno, dodajemy pieprz sól i olej słonecznikowy
Kaszę bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy aby wchłonęła wodę.  Przygotowaną kaszę mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz, słodką paprykę w proszku i olej słonecznikowy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę, zieloną paprykę a następnie drobno pokrojone zioła pietruszkę, bazylię i koper. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pokrojoną rzymską sałatę i sałatka tabule gotowa. Smacznego.
W gotowaniu potraw ormiańskich uczestniczyli  wraz z białostoczanami, wolontariusze z Hiszpanii, Grecji, Niemiec, Turcji i Włoch. Zakończyliśmy spotkanie  wspólną degustacją razem przyrządzonych ormiańskich gołąbków dolma i sałatki tabule. Piękna Anusz podała nam gołąbki z sosem czosnkowym i chlebem ormiańskim – lawasz.
13 grudnia 2018 r.odbędą się warsztaty, na których poznamy charakterystyczne przepisy kuchni ukraińskiej. Warsztaty prowadzi Katia- Ukrainka, mieszkająca w Białymstoku a mieszkańcy Białegostoku będą mieli okazję poznać charakterystyczne przepisy w kuchni ukraińskiej oraz zintegrować się przy wspólnym gotowaniu.
Zdjęcia: Elżbieta Urban

Elżbieta Urban

Podlaska Redakcja Seniora Białystok

Post Author: Redakcja Białystok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.