Trudno wyobrazić sobie bożonarodzeniowy stół bez tradycyjnej strucli z makiem, która jest jego przysmakiem i ozdobą. Ale również każde inne ciasto okraszone makiem kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Może więc tak makowiec na kruchym placku?

Nie wszystkim udaje się zrobić dobre ciasto drożdżowe, a i ja należę do tej grupy osób. Uważam, że smaczne drożdżówki domowego wypieku to kucharska wyższa półka. Dlatego też od kilku lat piekę makowiec na kruchym cieście. To również smakowita kombinacja świątecznych przysmaków. A jednocześnie – szybka i prosta wersja wypieku. Bo kruche ciasto to doskonała baza pod wszelkiego rodzaju kuchenne rarytasy. Te świąteczne i nie tylko. Makowiec taki należy do najprostszych wersji nie tylko ze względu na spód, ale też mak, który używamy do wypieku. Można go wykonać używając maku własnoręcznie przemielonego, ale ja podaję przepis bazujący na maku z puszki. Jest on już sparzony, przemielony, gotowy do spożycia.

Przepis na makowiec na kruchym cieście:
Składniki na masę makową:
1 puszka maku mielonego
2 łyżki miodu
kilka kropel olejku migdałowego
6 białek
3 żółtka
2 łyżki masła
orzechy, rodzynki, daktyle – 30 dag

Sposób przygotowania masy:

Do maku dodajemy olejek migdałowy, roztopione masło, posiekane bakalie, utarte żółtka, miód i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy.

Ostatecznie, w wersji dla zapędzonych, można dodać gotową masę makową, dostępną w sklepach. Niektórzy chwalą to szybkie rozwiązanie, ale ja go nie próbowałam.


Składniki na ciasto:

1/2 kostki margaryny do pieczenia
3 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
1/2 kg mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła

Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy zagłębienie, wlewając w nie żółtka. Dodajemy  proszek do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę, sól, cukier waniliowy i masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie nierówne części. Tę mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy  do lodówki. Większą część ciasta rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach swojej blaszki. Następnie wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim równomiernie rozprowadzamy masę makową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wykrajamy paski i układamy na cieście tworząc kratownicę. Na koniec smarujemy je rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godzinę.

Zasugeruję też, że takie ciasto może równie dobrze posłużyć jako makowy… mazurek wielkanocny.
Smacznego świątecznego!
(foto: Jadwiga Zgliszewska)

Jadwiga Zgliszewska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok