na talerzu leży główka białej kapusty

Na dworze marzec, ale że do wiosny jeszcze daleko, nadszedł czas na dawkę witamin i wypróbowanie przepisu na kapustę z chrzanem.

Często używa się porównania, pomieszane jak groch z kapustą, ale żeby kapustę połączyć z chrzanem, nie słyszałam. A jednak można. Dostałam od koleżanki mały słoiczek sałatki z kapusty. Kiedy otwierałam go, myślałam, że się pomyliła i dała sałatkę z selera. Jednak nie. Kapusta była cienko pokrojona w paseczki. Było to takie smaczne, że wszystko zjadłam i poprosiłam o przepis, w którym używa się pięć kilogramów kapusty. Można jednak zmodyfikować go. Ja podzieliłam składniki na cztery części.

 

 

na talerzu leży poszatkowana biała kapusta
Składniki:

5 kg pokrojonej cienko białej kapusty
1 szklanka octu 10%
30 dekagramów cukru (może być mniej)
2 łyżki soli ( jak za mało słone, to można dosolić do smaku)
2 szklanki oleju rzepakowego
1 mały słoiczek chrzanu (bez śmietany)

Do pokrojonej kapusty dodać cukier i sól. Wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić na dwie godziny. Następnie dodać chrzan, ocet i olej. Pomieszać i włożyć do małych słoików. Mocno ubić, na wierzchu musi pojawić się sok. Najlepiej przechowywać w lodówce lub w innym zimnym miejscu.

Sałatka jest już dobra po dwóch dniach. Smacznego!  

Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok