Mają 700 lat i 16 miejsce w Polsce pod względem rozpoznawalności produktu.
W białostockim Ratuszu gości wystawa “Świat toruńskiego piernika”.
Możemy zobaczyć, przeczytać i posłuchać o dziejach toruńskiego piernikarstwa, a w specjalnie zaprojektowanej aranżacji podziwiać drewnianą kogę, czyli żaglowiec handlowy. Wystawę, która potrwa do końca października, wypełniają oryginalne obiekty muzealne, późnośredniowieczne formy piernikowe drewniane, gliniane, kamionkowe oraz cynowe z przełomu XIX i XX wieku.
Jest też rekonstrukcja kramu piernikarskiego, dawnej piekarni i sklepu z oryginalnymi opakowaniami.
Ważnymi elementami wystawy są kopie produktów, które można wziąć do ręki i obejrzeć.
Opakowania, skrzynki, współcześnie stylizowane naczynia, a także manekiny postaci z dawnych lat uatrakcyjniają wystawę.
Poznawanie historii piekarnictwa rozpoczyna się od organizacji cechu rzemieślników piernikarstwa w czasach średniowiecza, poprzez okres przemysłu, a kończy na współczesności.
Warsztaty
Wystawa powstała w 2008 roku jako “wędrujący” wariant ekspozycji stałej Muzeum Okręgowego w Toruniu.
Ma ona charakter interaktywny – ważną częścią są warsztaty zarówno dla gości indywidualnych, jak i grup, w trakcie których własnoręcznie można przygotować ozdobne pierniki o tradycyjnych kształtach.
Terminy zajęć dla osób indywidualnych: sobota 29 lipca, oraz 5, 12, 19, 26 sierpnia; zajęcia trwają około godziny. Wiek uczestników 7 – 12 lat z opiekunami; opłata 4 złote, grupa może liczyć 20 osób. Zapisy na zajęcia pod telefonem: (85) 740 77 41 lub 509 336 740.
Jest to wspaniała forma spędzenia czasu z wnukami.
Najsłynniejszym produktem wytwarzanym w Toruniu są pierniki. Tradycja ich wypieku jest niemal tak długa, jak historia Torunia.
Toruńscy mistrzowie piernikarstwa zazdrośnie strzegli tajemnicy receptur swoich wyrobów. Obecnie jedynym, bezpośrednim spadkobiercą i kontynuatorem wielkiej toruńskiej tradycji jest Fabryka Cukiernicza “Kopernik” S.A., która została założona w 1760 roku przez Jana Weese.
Do historii przeszedł piernik upieczony dla carycy Katarzyny, który miał 2 m długości i był gruby na 30 cm.
Dwa serca i dwie obrączki to symbol miłości i kształt najsłynniejszego piernika katarzynki.
Zakochany w córce młynarza piekarz, upiekł piernik o kształcie 2 serc i 2 obrączek w prezencie dla swojej ukochanej Katarzyny, a żeby był jeszcze bardziej wyjątkowy, dodał do niego miodu i ukrył w nim swoje uczucie, dlatego jest to takie wyjątkowe ciastko.
Szczególnie głębokie znaczenie mają serca piernikowe, wręczane w Walentynki wybrance, jest w nich bowiem smak miodu i miłości, które przekazał piekarz Katarzynie.
Byłam na wystawie i bardzo ją polecam dzieciom, rodzicom i dziadkom. Przenosi ona nas w nieznany świat historii słynnego polskiego piernika, toruńskiej katarzynki.
(foto: Asia Żarnowska)
Asia Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok