17 stycznia 2018 roku w Centrum Aktywizacji Społecznej odbyły się warsztaty kuchni hinduskiej dla seniorów. Pomysłodawcą tych zajęć było Centrum Współpracy Organizacji Pozarządowych w Białymstoku. Warsztaty prowadziła prezes Fundacji “ Telespace Teach your story” Weena Puarr, wolontariuszka pochodząca z Malezji.
Zostaliśmy uroczyście przywitani przez Annę Pawłowską pełnomocnika Prezydenta Miasta Białystok i podzieleni na trzy grupy, po cztery osoby do każdego stołu. Do każdej grupy przydzielono osobę znającą język angielski, ponieważ te zajęcia prowadzone były w tym języku. Na każdym stole ustawiono produkty potrzebne do przygotowania trzech potraw: ryżu kokosowego, kurczaka w sosie curry i warzyw w sosie curry.
Przystąpiliśmy z zapałem do pracy, z niecierpliwością oczekując na końcowy efekt. Obierałyśmy, kroiłyśmy a potem gotowałyśmy i smażyłyśmy. Wszystko to robiłyśmy pod czujnym okiem Wenny.Uwieńczeniem naszych zmagań był wspólny posiłek. Wszyscy jedli z apetytem a nawet prosili o dokładkę.
Była też niespodzianka.Wenna poczęstowała nas potrawami, które przygotowała w domu: chlebkiem czapati (chapati), szpinakiem z białym serem (palak paneer) i ciastem. Czapati to cienkie, okrągłe placki. Robi się je z mąki pszennej wody i soli. Są one dodatkiem do wielu potraw, między innymi do sosów curry. Tymi przepisami chcę podzielić się z naszymi czytelnikami i czytelniczkami.
Do przygotowania tych potraw potrzebne są: deski i noże do krojenia, patelnia, garnek z przykrywką, łopatki do mieszania, robot kuchenny.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 pomidory
4 duże łyżki curry
2 świeże papryki chili
1 łyżka stołowa kminu
1 łyżka stołowa kurkumy
4 liście laurowe
1 litr wody
1 litr mleka kokosowego
olej do smażenia
cukier brązowy
sól
½ kubka soku z cytryny
3 duże cebule
3 torebki długoziarnistego ryżu
kilka goździków
2 szczypty cynamonu
2 gwiazdki anyżu
5 listków curry (niekoniecznie)
marchew, brokuły, buraki
porcja na 10 osób
Przygotowanie ryżu
Umyty i odsączony ryż włożyć do garnka. Dodać 2 kubki mleka kokosowego i 1.5 kubka wody, liście laurowe, goździki i pół łyżki soli. (ilość płynu musi sięgać do wysokości zgięcia środkowego palca od dna garnka). Gotować 20 minut, pod przykrywką lekko uchyloną, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, szczelnie przykryć i pozostawić na 10 minut.
Ryż jest narodowym daniem Malezji. Curry jest daniem hinduskim.
Przygotowanie curry z kurczaka
Zblendować 3 duże cebule, 2 świeże chili, bez ziarenek, 2 pomidory z ¼ kubka (60 ml) wody.Odstawić pastę na bok.
W garnku rozgrzać 5 łyżek oleju, dodać szczyptę soli, potem kurczaka i smażyć od 2-3 minut. Przełożyć do miski.W tym samym garnku usmażyć 1 laskę cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 4 liście curry. Dodać ziemniaki. Po 2 minutach dodać zmieszaną pastę. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut, aż stanie się aromatyczna a olej będzie widoczny. Następnie dodać 4 łyżki curry, wlać 1 kubek mleka kokosowego, dodać usmażonego wcześniej kurczaka,wymieszać . Całość zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu od 7- 10 minut. Po 10 minutach dodać 1 kubek wody, sól. Zmniejszyć ogień i gotować dalej od 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.Wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na 5-10 minut.
Curry z warzywami przygotowywaliśmy na bazie tych samych składników i w ten sam sposób. Tylko zamiast kurczaka dodajemy zblendowaną marchew, brokuły i pokrojone w drobną kostkę buraki.
Przyprawę curry można zrobić, domowym sposobem, z następujących składników:
Przygotować po 1/2 łyżki: proszku kurkumy, nasion kolendry, kminu w proszku, kardamonu, goździków, kopru włoskiego, cynamonu, ¼ chili w proszku. Wszystkie z nich muszą być smażone na patelni przez kilka minut i zmielone na sucho, aby uzyskać drobny proszek.
Smacznego!
Dziękujemy wolontariuszce i Annie Pawłowskiej z Centrum Współpracy Organizacji Pozarządowej za pomysł i stworzenie miłej atmosfery
Lija Póljanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok
!