Lato w słoikach zamknięte

Warzywa i owoce królują na letnim stole. Najczęściej rezygnujemy z ciężkich dań mięsnych na rzecz lekkich posiłków, których podstawą są warzywa i owoce. Aby zatrzymać lato w słoikach, proponuję dwa sprawdzone przepisy na przetwory z papryki, której tegoroczny urodzaj i niskie ceny zachęcają, aby zrobić z niej pyszności na zimę.

Są bardzo proste w wykonaniu. Oto one:

1/Papryka w zalewie.

1 kg papryki

zalewa:

2 ½ szklanki wody

1 szklanka octu 10% (ja daję mniej)

15 dkg cukru

10 dkg oleju

1 płaska łyżka soli

do słoików: liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca

Wykonanie:

Łączymy składniki zalewy i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej zalewy wkładamy oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Gotujemy 4 minuty. Na dno każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki ziaren gorczycy, pięć ziaren ziela angielskiego i cztery listki laurowe. Paprykę wyjmujemy, wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy. Nie pasteryzujemy!

2/Sos paprykowy
– świetny do pizzy, ryżu, makaronu a także jako dodatek do mięs.

3 kg czerwonej papryki

15 dkg papryczki chili (ja daję mniej)

40 dkg cukru

3 małe koncentraty pomidorowe

2 główki czosnku

½ – 1 szklanka octu 10%

sól, pieprz, słodka mielona papryka

Wykonanie:

Paprykę oczyszczamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Zagotowujemy. Dodajemy cukier, koncentraty pomidorowe i ocet. Doprawiamy. Gotujemy 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze około 5 minut. Gorący nakładamy do słoików, które mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy!

Oba przepisy są proste i warte wypróbowania! Smacznego!

                                                                                                 Krystyna Cylwik
Podlaska Redakcja Seniora Białystok

Post Author: Redakcja Białystok