Warzywa i owoce królują na letnim stole. Najczęściej rezygnujemy z ciężkich dań mięsnych na rzecz lekkich posiłków, których podstawą są warzywa i owoce. Aby zatrzymać lato w słoikach, proponuję dwa sprawdzone przepisy na przetwory z papryki, której tegoroczny urodzaj i niskie ceny zachęcają, aby zrobić z niej pyszności na zimę.
Są bardzo proste w wykonaniu. Oto one:
1/Papryka w zalewie.
1 kg papryki
zalewa:
2 ½ szklanki wody
1 szklanka octu 10% (ja daję mniej)
15 dkg cukru
10 dkg oleju
1 płaska łyżka soli
do słoików: liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca
Wykonanie:
Łączymy składniki zalewy i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej zalewy wkładamy oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Gotujemy 4 minuty. Na dno każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki ziaren gorczycy, pięć ziaren ziela angielskiego i cztery listki laurowe. Paprykę wyjmujemy, wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy. Nie pasteryzujemy!
2/Sos paprykowy
– świetny do pizzy, ryżu, makaronu a także jako dodatek do mięs.
3 kg czerwonej papryki
15 dkg papryczki chili (ja daję mniej)
40 dkg cukru
3 małe koncentraty pomidorowe
2 główki czosnku
½ – 1 szklanka octu 10%
sól, pieprz, słodka mielona papryka
Wykonanie:
Paprykę oczyszczamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Zagotowujemy. Dodajemy cukier, koncentraty pomidorowe i ocet. Doprawiamy. Gotujemy 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze około 5 minut. Gorący nakładamy do słoików, które mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy!
Oba przepisy są proste i warte wypróbowania! Smacznego!
Krystyna Cylwik
Podlaska Redakcja Seniora Białystok