Majonez z nerkowców, to ciekawa propozycja kulinarna na zbliżający się weekend majowy. Zdrowy i wegański, bez glutenu, mleka i jajek, świetnie pasuje do kanapek i sałatek. Sprawdzi się w marynowaniu mięs i jako składnik sosów.
Nerkowce są dobrym źródłem miedzi, która potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania układów: krwionośnego i nerwowego oraz manganu, magnezu i fosforu. Podobnie jak inne orzechy, nerkowce są też bogate w antyoksydanty.
SKŁADNIKI:
• ¾ szkl. nerkowców zalewamy wodą, zostawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy i dodajemy:
• 4 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
• 3 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego (Kikkoman)
• 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżkę syropu z agawy
• 1 duży ząbek czosnku
• ½ łyżeczki kurkumy
• sól, pieprz
• 1 łyżeczkę musztardy (opcjonalnie)
• około ¾ szkl. wody
Wszystko miksujemy, stopniowo dodajemy wody aż do uzyskania konsystencji majonezu.
Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym szczelnie słoiku do 10 dni.
SMACZNEGO!
Katarzyna Sadowska
mrs.sporty Białystok
fot.pixaby.com
Opracowała: Jolanta Falkowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok