Mazurek, mazureczek…

Proponuję kakaowy mazurek z prażonym słonecznikiem.

Na czwartkowym spotkaniu kuchni Aktywnego Seniora Klanzy super babcia Ania wykonała świetne wielkanocne mazurki. Po degustacji zapragnęłam je zrobić z moimi wnukami. Wybrałam ten na kakaowym cieście kruchym, które jest naprawdę kruche, mocno kakaowe i niezbyt słodkie.

Na kruche ciasto potrzebujemy:

– 2 i jedną czwartą szklanki mąki krupczatki
– 200 g schłodzonego masła
– 4 płaskie łyżki drobnego cukru
– dwie łyżki kakao
– jedno jajko i jedno żółtko
– płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
– cukier waniliowy

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, zagniatamy ciasto, następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Blaszkę o wymiarach 20 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto równomiernie wykładamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Ja najczęściej kroję schłodzone ciasto w plastry, wtedy łatwiej jest je ułożyć.
Pieczemy do zrumienienia, około 30 minut, studzimy.

Prażony słonecznik:
– 300 g słonecznika
– dwie łyżki masła
– dwie łyżki cukru
Wszystko wrzucamy na nagrzaną patelnię, prażymy do zrumienienia, następnie studzimy.

Krem kajmakowy:

– puszka kajmaku 400 g
– 200 g masła
– 3/4 naszego uprażonego słonecznika

Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy partiami kajmak. Pod koniec  na wystudzone ciasto wykładamy zmieszany za słonecznikiem krem  i posypujemy resztą prażonego słonecznika.

Smacznego!

Elżbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok

Post Author: Redakcja Białystok