Coraz częściej słyszymy i czytamy o tym, że trzeba ograniczać spożywanie mięsa a zastępować go dzikimi rybami i warzywami. Zwierzęta hodowlane karmione są paszami, które zawierają antybiotyki i inne substancje nieobojętne dla naszego organizmu. Jesienią jest czas, aby korzystać z jej dobrodziejstw i stosować nasze warzywa nawet jako główne danie obiadowe.  

Kotlety z bobu:

Składniki:

pół kilograma bobu
jedno jajko
po pół łyżeczki soli i pieprzu
bułka tarta którą dodajemy do masy i do panierowania
można dodać koperek i zeszkloną na patelni cebulę 

Sposób wykonania: 

Bób ugotować w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu i odcedzeniu, przelać zimną wodą. Jeszcze ciepły bób obrać z łusek, przełożyć do miski i zblendować. Dodać
jajko, część bułki tartej i przyprawy. Wyrobić, uformować małe kotlety i obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.  

Kotlety z cukinii 

Cukinię ze skórką pokroić w grubsze plasterki. Posolić, dodać pieprz i inne przyprawy. Obtoczyć w bułce tartej, w jajku i znowu w bułce. Smażyć z obu stron tak jak kotlety mielone. 

Zapewniam Państwa, że zarówno kotlety z bobu, jak i cukinii, są smaczne i mogą zastąpić z powodzeniem mięso.  

Polecam. 

(zdjęcia: Teresa Rafałowska)

 

                                                                       Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok