Lato – to sezon ogórkowy. W tym okresie jest wiele odmian ogórków dobrej jakości i w dostępnych cenach. To najlepszy czas na przygotowanie ogórków kiszonych oraz konserwowych. I do tego dziś gorąco zachęcam. A przy okazji poznajmy trochę historii.
Ogórek to jedno z najstarszych warzyw, chociaż w Iranie uważany jest za owoc i podawany na stół razem ze słodyczami. Podobno starożytni Grecy uważali, że ogórki zwiększają inteligencję i łagodzą namiętności, dlatego Arystoteles zalecał ich spożywanie zbyt temperamentnym niewiastom. Za czasów Homera istniało nawet miasto słynne z uprawy tej rośliny, zwane miastem ogórków – Sikon*.
Proponuję mój sprawdzony przepis na ogórki konserwowe w wyśmienitej marynacie. To tradycyjny sposób na przygotowanie smacznych domowych ogórków. Nietypowe dodatki i tak skomponowana marynata nadają ogórkom ciekawy smak i aromat. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Przepis jest na ok 4 kg ogórków
Składniki:
- ogórki
- marchew
- cebula cukrowa
- ziele angielskie
- czosnek
- koper
- liść selera naciowego (łodyga)
- papryka chili
Zalewa:
- 9 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 czubate łyżki soli
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Do słoika dodać 8 plastrów marchwi, 3 plastry cebuli cukrowej, 3 ziarenka ziela angielskiego, ząbek czosnku, liść selera naciowego, szczyptę zmielonej papryczki chili.
Marynatę zagotować, ostudzić, zalać przygotowane w słojach ogórki. Pasteryzować 10 minut.
Ogórki konserwowe są dobre do spożycia już po tygodniu od marynowania, najlepiej jednak poczekać miesiąc, by ogórki osiągnęły idealny smak.
Z doświadczenia wiem, że ogórki konserwowe znikają ze spiżarki jako jedne z pierwszych przetworów. Tak przygotowane ogórki są doskonałe do kanapek, sałatek, past warzywnych lub rybnych. Doskonale komponują się z tatarem oraz jajami faszerowanymi.
I pamiętajmy: potęgują inteligencję i łagodzą namiętności!
(*źródło: http://www.sppiopo.pl/Ogorek-warzywo-z-dluga-historia)
foto: Jolanta Falkowska
Jolanta Falkowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok