Chcę podzielić się z naszymi czytelnikami, wypróbowanym przeze mnie, przepisem na pasztet z soczewicy, który otrzymałam od znajomej. Jest to bardzo smaczna potrawa bezmięsna, nie tylko na okres postu, czy adwentu.

fot. Lija Półjanowska – talerz z ziarnami soczewicy stoi na stole, przykrytym serwetą w paski


Soczewica jest rośliną strączkową, zawierającą bardzo dobrze przyswajalne przez organizm białko. Jest też skarbnicą potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jest kilka rodzajów soczewicy: czerwona, brązowa, zielona, żółta a nawet czarna. Do tego pasztetu użyłam soczewicę czerwoną, która nie zawiera łuski, gotuje się ją bez namaczania.

Składniki:
pasztet z soczewicy, leżący na białym półmisku, posypany pietruszką, ozdobiony plasterkami rzodkiewki

25 dag soczewicy czerwonej
4 jajka
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
¼ selera
4 ząbki czosnku
150 ml oleju
2 łyżki curry
2 łyżki koncentratu
sól, pieprz
bułka tarta

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować (bez namaczania). Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę zeszklić. Po wystygnięciu soczewicy, składniki te połączyć. Następnie dodać jajka, pozostałe składniki i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do blachy keksowej. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok