Pasztet z czerwonej soczewicy

Chcę podzielić się z naszymi czytelnikami, wypróbowanym przeze mnie, przepisem na pasztet z soczewicy, który otrzymałam od znajomej. Jest to potrawa bezmięsna, w sam raz na okres postu.

Soczewica jest rośliną strączkową, która zawiera bardzo dobrze przyswajalne przez organizm białko. Jest też skarbnicą potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.Jest kilka rodzajów soczewicy: czerwona, brązowa, zielona, żółta a nawet czarna. Do tego pasztetu użyłam soczewicę czerwoną, która nie zawiera łuski,gotuje się ją bez namaczania.

Składniki:

25 dag soczewicy czerwonej
4 jajka
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
¼ selera
4 ząbki czosnku
150 ml oleju
2 łyżki curry
2 łyżki koncentratu
sól, pieprz
bułka tarta

Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować (bez namaczania). Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę zeszklić. Po wystygnięciu soczewicy, składniki te połączyć.Następnie dodać jajka, pozostałe składniki i przyprawy. Dobrze wymieszać.Przełożyć do blachy keksowej.Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok

Post Author: Redakcja Białystok