Pizza inaczej

Przypominam wypróbowany wcześniej przepis na pizzę inaczej, doskonałą na ucztę w plenerze. Upiekłam ją na sobotni wypad za miasto. Na zielonej trawce w ciepłych promieniach słońca smakowała wybornie wszystkim uczestnikom wycieczki. Dzielę się z naszymi czytelnikami ciekawym przepisem.

Składniki:
250 g maki, 4 jajka, 100 ml mleka, 70 g oleju kokosowego, 50 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy.

Dodatki:
100 g szpinaku, 6 pieczarek, po ½ czerwonej i żółtej papryki, 120 g szynki konserwowej, 100 g sera żółtego, średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka tymianku, sól, pieprz.

Wykonanie:
Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić drobno czosnek, podsmażyć wraz ze szpinakiem na 1 łyżce masła. Olej kokosowy rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Pokroić w drobną kostkę papryki, ser żółty i szynkę.
Białka ubić na sztywno, dodając po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami i solą. Wymieszać delikatnie. Przełożyć do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą 2 foremek do pieczenia 23 x 10 cm. Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Smacznego!

 

Krystyna Cylwik
Podlaska Redakcja Seniora Białystok

Post Author: Redakcja Białystok