Podlaskie Ziołami Pachnące

Przed nami ostatni w tym roku festyn etnograficzny w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Tym razem tematem będą zioła, ich zastosowanie dawniej i dziś.

 

8 września w godz. 11.00 – 17.00 można będzie nasycić się smakiem i zapachem ziół, zdobyć wiedzę o wykorzystaniu roślin zielarskich we współczesnej kuchni i medycynie, poznać ich znaczenie w tradycji ludowej. Podczas imprezy nie zabraknie muzyki i kiermaszu regionalnych potraw.
Podczas imprezy nie zabraknie muzyki i kiermaszu regionalnych potraw. Będzie jej towarzyszyć otwarcie Europejskich Dni Dziedzictwa na Podlasiu. 

Siła drzemiąca w ziołach to ich właściwości lecznicze, aromat i smak. Mamy je w zasięgu ręki, ale żeby w pełni wykorzystać zalety roślin zielarskich, potrzebna jest wiedza. Dlatego Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej, co roku, organizuje imprezę plenerową „Podlaskie ziołami pachnące” poświęconą tradycjom zielarskim Podlasia. 

Tradycyjna podlaska kuchnia, to kuchnia ziołami pachnąca: rozmarynem i tymiankiem, chętnie dodawanymi do mięs, miętą, z której można przyrządzać nie tylko orzeźwiający napar, ale też aromatyczne desery i sosy, lubczykiem – znakomitą przyprawą do zup. Warto się przekonać, jak (dodawane umiejętnie) wzbogacają smak i zapach potraw, czy nalewek o działaniu leczniczym.

Zioła, stosowane od wieków w medycynie ludowej, mogą złagodzić każdą dolegliwość. Nasze prababki do leczenia problemów z żołądkiem używały piołunu. Choroby skóry leczyły okładami z rumianku, rany przemywały naparem z pokrzywy.

Nic dziwnego, że przy tylu zaletach, zioła stały się ważnym elementem ludowej tradycji. Nasi przodkowie przypisywali im magiczną moc. Stały się częścią obrzędowości. Rośliny, poświęcone przez księdza w czasie Oktawy Bożego Ciała albo Święta Matki Boskiej Zielnej, miały chronić dom przed uderzeniem pioruna, zboże przed żarłocznością gryzoni, zwierzęta domowe i uprawy – przed złymi mocami.

Festyn Podlaskie Ziołami Pachnące będzie kolejną okazją by poznać bliżej podlaskie zioła i ich zastosowanie. Można będzie wziąć udział w warsztatach kulinarnych, obejrzeć żywą pasiekę, uzupełnić zapasy miodu, kupić zioła i produkty regionalnej kuchni.

Imprezie towarzyszyć będzie otwarcie tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa w województwie podlaskim, otwarcie wystawy plenerowej Artura Gawła poświęconej drewnianej architekturze sakralnej oraz wystawy „Krajka w domu i w muzeum” Aleksandry Pluty. Na scenie odbywać się będzie Przegląd Kapel i Śpiewaków Ludowych Województwa Podlaskiego „W poszukiwaniu i przekazywaniu folkloru”. Współorganizatorem jest Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku.

Impreza plenerowa
„Podlaskie Ziołami Pachnące”
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej
8 września 2018 r. (niedziela), godz.11.00 -17.00
wstęp – 3 zł/os.

Program:

11.00 – Uroczysta Inauguracja Europejskich Dni Dziedzictwa Narodowego na Podlasiu
11.30 – Otwarcie plenerowej wystawy fotograficznej „Drewniana architektura sakralna na Podlasiu”
11.45 -14.15 – Przegląd Zespołów, Kapel i Śpiewaków z województwa Podlaskiego
12.30 – Otwarcie wystawy krajek w Dworze z Bobry Wielkiej
13.00 – warsztaty wykonywania krajek
12.00, 14.00, 16.00 – Warsztaty wykonywania naturalnych kosmetyków
11.00, 13.00, 15.00 – Warsztaty kulinarno-etnograficzne „Zastosowanie miodu i ziół w tradycyjnej kuchni Podlasia”
14.30 – występ zespołu „Rodyna” (laureaci ubiegłorocznego przeglądu w kategorii zespołów śpiewaczych)
15.00 – występ zespołu „Kompania Męska” (laureaci przeglądu 2018)
15.30 – Ogłoszenie wyników przeglądu Kapel i Śpiewaków Ludowych
16.00 – Występ zespołu „Klekociaki”

Ponadto:

– sprzedaż ziół, miodów, potraw regionalnych i rękodzieła ludowego
– spotkanie z pszczelarzem i „żywą pasieką”
– zwiedzanie wystawy pszczelarskiej
– warsztaty wykonywania świec

Wystawę „Krajka w domu i muzeum” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury

(źródło i foto: Iwona Zawadecka, Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej)

Podlaska Redakcja Seniora Białystok

 

 

 

Post Author: Redakcja Białystok

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.