Ciasteczka z płatków kukurydzianych są pysznym dodatkiem do porannej kawy, można je jeść na drugie śniadanie i jako przekąskę. Tak naprawdę, to można je wcinać cały dzień.
_

fot:  Asia Żarnowska – ciasteczka z płatków kukurydzianych na blasze wysłanej papierem do pieczenia_

Ciasteczka z płatków kukurydzianych, tzw. Cornfleksów, to ulubione słodycze moich znajomych, przyjaciół i rodziny.

Często znikają z patery, nim zdążą porządnie ostygnąć. Jak się zacznie, trudno przerwać chrupanie. Przepis jest banalnie prosty, składa się z trzech produktów i potrzeba tylko kilkunastu minut na wykonanie smakołyków.

Ciasteczka są pysznym dodatkiem do porannej kawy, można je jeść na drugie śniadanie i jako przekąskę. Tak naprawdę, to można je wcinać cały dzień.

I co ?
Nie możecie się doczekać przepisu?

Oto i on:
  1. 500 g płatków kukurydzianych
  2. 250 g łuskanych pestek ze słonecznika
  3. 510 g (1 puszka) skondensowanego, słodzonego mleka

Wszystkie składniki porządnie wymieszać, nie przejmując się kleistością masy.
Łyżką, lub łyżeczką, nakładać na papier do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
Lekko zarumienione, po wyjęciu i schłodzeniu, są gotowe do jedzenia.

Znikają błyskawicznie i smakują wybornie, są też zdrowe.

Smacznego!

Janina Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok