Uważajmy na “E” w produktach spożywczych

Wakacyjne rozleniwienie, czas relaksu nie sprzyjają skupianiu uwagi. A przecież nic nie zwalnia nas od codziennych zakupów. A tam na każdym produkcie etykiety z informacjami, które dotyczą właśnie nas. Zachęcam do czytania i wybierania, tylko tego, co nie zawiera E.

Najczęściej występujące skróty (pierwsza cyfra oznacza przeznaczenie substancji, a kolejne odnoszą się do jej pochodzenia)

E – 100 barwniki
E – 200 środki konserwujące
E – 300 sole i kwasy
E – 400 środki zagęszczające
E – 500 dodatki różne
E – 600 wzmacniacze smaku i zapachu
E – 900 substancje słodzące i glazurujące

Czytanie etykiet to ważna informacja mogąca ustrzec od przykrych dolegliwości. ZAWSZE zaczynaj zakupy od przeczytania zawartości produktu.

Jeżeli lubisz gotować, a jesteś na działce, biwaku, kempingu to pamiętaj o przelicznikach.

1 płaska łyżka do zupy to od 15 – 20 g cukru, 15 ml płynu, 15 g masła, 20 g miodu
1 płaska łyżka do herbaty to 5 ml płynu, 5 g mąki, 6 g soli, 7 g cukru, 10 g dżemu, 18 g majonezu
1 szklanka to 200 ml wody, 180 g kaszy, 190 g mąki

Miłego pichcenia bez miksera i kuchennego robota.

Koktajl na obniżenie cholesterolu i nie tylko ( wypróbowany, działa)

1,5 litra wody – wystudzić,
natka z 3 pietruszek posiekać (zawiera vit.A,C,K)
1 kg cytryn – pokroić w plasterki/można dodać miód

To wszystko połączyć, wstawić naczynie do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, zmiksować i popijać 2-3 razy dziennie.Pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu, usuwa toksyny, poprawia pracę nerek, pomaga zgubić zbędne kilogramy bo eliminuje wodę. Pycha.

Smacznego!

 

Alicja Brysiewicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok

Post Author: Redakcja Białystok