Pandemia nadal nie ustępuje. Aby poprawić humor, proponuję do kawy wykonane własnoręcznie rogaliki.

rogaliki, posypane cukrem pudrem, leżą na okrągłym talerzu, pomiędzy dwoma kubkami z kawą

Media zachęcają, a wręcz nakazują, “najlepiej zostań w domu”. Szafy ubraniowe “przewietrzone”. Porządkujemy dokumenty odkładane do szuflady na “jak będzie więcej czasu”. W Internecie mnóstwo propozycji kulturalnych, a także mnóstwo przepisów kulinarnych dla poprawienia sobie nastroju w tych trudnych czasach. Kuszona przez znajomych z Facebooka, prezentujących a to swego wypieku chlebek, a to risotto ze szpinakiem, sięgnęłam po dawne przepisy z czasów “sprzed Internetu” kiedy panie domu skrzętnie zapisywały zasłyszane sprawdzone przepisy kulinarne w tradycyjnych zeszytach.

Chcę dziś podzielić się z Wami wypróbowanym przepisem na pyszne rogaliki. Hit z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy sąsiadki z bloku były jeszcze “ciociami”, dzieci spędzały większość czasu po szkole na podwórku, a przestrzeń między blokami była jednym wielkim placem zabaw. Gromadka rozbawionej dzieciarni wpadała tylko, aby coś przegryźć i kontynuować zabawy na świeżym powietrzu. Były to np. frytki własnoręcznie robione przez którąś z mam, placuszki na sodzie pieczone na suchej patelni czy robione przeze mnie wspomniane rogaliki. Przepis tak prosty,  że z biegiem lat robiła je nastoletnia córka. Dzieci założyły swoje rodziny, dom opustoszał. Tradycja pieczenia rogalików odeszła w zapomnienie, aż teraz przeglądając stare przepisy, odkryłam go na nowo.

Ponieważ w moim obecnym domu kuchnią zajmuje się mąż, w jego ręce oddałam przepis i inicjatywę. Wykonane przez niego rogaliki smakowały wybornie jako dodatek do kawy. Przywołały też wspomnienia dawnych lat. Oto przepis jakże prosty na te rogaliki.

Składniki:
  • 20 dkg masła (margaryny)
  • 20 dkg sera białego chudego (ja używam tzw. klinka)
  • 2 – 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • szczypta soli, cukier waniliowy
  • nadzienie – owoce w dowolnej postaci (dżem, marmolada, odsączone owoce z syropu)
Wykonanie:

Ser należy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać do niego pokrojoną na małe kawałeczki miękką margarynę, rozmącone jajko. Składniki dokładnie wymieszać. Połączyć z przesianą mąką z odrobiną soli i cukrem wanilinowym. Zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować partiami tworząc okrągły placek. Do tego bardzo przydatna jest silikonowa stolnica (podkładka do pizzy) na której zaznaczone są okręgi w różnych wielkościach. Pokroić na 6-8 części. Na szerszą część nakładać nadzienie, formować rogaliki. Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku do zrumienienia (około 20 min.). Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem. Ciasto w swoim przepisie nie zawiera cukru a cała słodycz to nadzienie z posypką cukrem pudrem. Do nadzienia można użyć gotowego kremu czekoladowego, ja jednak wolę tradycyjne z owocami w każdej postaci.

Przepis prosty, rogaliki pyszne. Zachęcam do wypróbowania. Smacznego!

(foto: Krystyna Cylwik)

 Krystyna Cylwik
Podlaska Redakcja Seniora Białystok