Za oknem buro, szaro, człowiek snuje się po mieszkaniu i sam nie wie czego chce.
Babka cytrynowa to najlepszy środek na poprawę humoru w jesienne wieczory.

upieczona babka na talerzu

Domowej roboty zaległej mam mnóstwo, trochę poskładałam, posegregowałam i wyrzuciłam. Bolą plecy. Nie dzisiaj już nic nie zrobię. Usiadłam wygodnie na fotelu,
a tu mały chochlik, „może upiekłabyś coś słodkiego”. Kusił, kusił i udało się.

Poszłam do kuchni sprawdzić czy mam wszystkie produkty na babkę cytrynową.
Na nieszczęście mojej nadwagi były.
Jeden z moich kolegów w pracy zawsze na swoje imieniny przynosił babkę cytrynową,
pieczoną przez mamę. Była tak pyszna, że w kolejne imieniny poprosiłam o przepis.
Gdy upiekłam ją pierwszy raz, przyniosłam porcję koledze z prośbą by przekazał mamie i poprosił o ocenę.

„Uczeń przerósł mistrza” – tak to skwitowała autorka przepisu na babkę cytrynową.
Zachęcona pochwałą zaczęłam dosyć często piec to przepyszne ciasto.
Teraz od pewnego czasu gdy zostałam sama i nie miałam komu piec, zaniechałam. Po co tyle wysiłku jak nie będzie achów i ochów od ukochanego mężczyzny.

Ale od czego są przyjaciółki, zadzwonię i zaproszę na niedzielną kawę z niespodzianką.
No to do roboty.

Składniki:

upieczona babka w tortownicy

5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemiaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku
kostka masła
cytryna
łyżka koniaku

Wykonanie: 

Masło z połową szklanki cukru ucieramy stopniowo dodając żółtka, aż masa będzie puszysta, wówczas wlewamy sok z połowy cytryny i skórkę startą z całej cytryny, którą przed użyciem myjemy wrzątkiem, następnie wlewamy łyżkę koniaku.
Pianę z pięciu białek ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywno.
Mąki i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy z żółtek delikatnie łącząc je. Na koniec do jednolitej masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy, następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy o średnicy 23 cm.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50 – 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy będzie suchy, babka gotowa.

Gorąco polecam, przepyszna.
Smacznego!

zdjęcia: Janina Żarnowska

Janina Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok