Od kiedy sięgam pamięcią w mojej rodzinie były ciasta, które charakteryzowały określone święta. Na Wielkanoc nie mogło zabraknąć babki i mazurka. Królowała dorodna piaskowa babka oblana lukrem, strojna w bakalie. Dlaczego babka? Ponoć, po okresie postu, ubogiego przednówka, dorodna babka miała wieścić nadejście czasu obfitości. 

Na koronkowej serwetce babka, talerzyk do ciasta i filiżanka, fot.Stenia Romanowicz

Ostatnio rozsmakowałam się w drożdżówce, która oprócz walorów smakowych, zdrowotnych z uwagi na witaminę B, pięknego zapachu jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Nie wymaga długiego wyrabiania i dwukrotnego odstawiania do wyrośnięcia. Stąd też bywa częstym gościem w moim domu. Piekę to ciasto w foremkach do bab nadając mu atrakcyjny kształt. Myślę, że taka babka będzie podtrzymaniem tradycji i dobrze zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Proponuję spróbować. 

Składniki: 

4 szklanki mąki
4 jajka
10 dag mrożonych drożdży
20 dag masła lub margaryny
¾ szklanki mleka
szczypta soli
1 lub ½ szklanki cukru ewentualnie bakalie
cukier puder lub lukier lub czekolada.

Przygotowanie

W garnuszku z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże, dodać po łyżeczce mąki i cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia – podwojenia objętości. Rozpuścić masło. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, szczyptę soli, ciepłe masło, wyrośnięte drożdże. Składniki połączyć bez specjalnego wyrabiania. Uformować kulę. Zawinąć ciasto w ściereczkę i włożyć do kąpieli w naczyniu z zimną wodą. 

Po około 30 min. ciasto wypłynie (zwykle dużo szybciej). Wyjąć ze ścierki, dodać cukier, ewentualnie bakalie. Wymieszać. Odstające od ręki i elastyczne ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub blaszek. Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec 30 min. Ostudzone, wg uznania, posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą/lukrem. Przystroić bakaliami, aby na świątecznym stole jej uroda przyciągała wzrok. Życzę sukcesu.

*

Stenia Romanowicz
Podlaska redakcja Seniora Białystok