„Bądźmy zdrowi” – to tytuł projektu Związku Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej Oddziału Bohoniki, który otrzymał dofinansowanie z Gminy Sokółka.
Członkowie związku i nie tylko, mogli uczęszczać na zajęcia z „jogi”, aktywizujące i usprawniające osoby starsze, które miały dolegliwości z kręgosłupem i kolanami, a chciały podnieść kondycję fizyczną. Ćwiczenia jak ćwiczenia – bardzo potrzebne, ale wyczerpujące.
Natomiast drugi element projektu–warsztaty kulinarne kuchni tatarskiej, przerósł nasze oczekiwania. Było tylu chętnych, że podzieliliśmy uczestników na dwie grupy i każda grupa miała dwa zajęcia.
Pierwszego dnia–temat: halva i dżajma. Warsztaty prowadziła Maria Radecka – fachowiec w tej dziedzinie. Dziesięć kursantek aktywnie uczestniczyło w warsztatach, mogły wszystkiego dotknąć.
Po trzech godzinach przyszli zaproszeni goście na degustację i wszyscy przy kawie i herbacie wymieniali się przepisami i doświadczeniem.
Na drugich zajęciach tej samej grupy pieczone były „prawdziwe” bułki drożdżowe i kasza ryżowa, której smak zachował się tylko w naszych kuchniach. Aromatyczne zapachy rozchodziły się daleko, więc na degustację ochotnicy zjawili się znacznie wcześniej. Przygotowane potrawy bardzo smakowały, wieść o specjałach rozniosła się szybko i na następne degustacje chętni zgłaszali się sami.
Tak się złożyło, że uczestnikami drugiej grupy byli sami Tatarzy,a wśród nich jeden mężczyzna i dzieci.
I ta grupa miała w planie: halvę, dżajmę, bułki drożdżowe i kaszę ryżową. Potrawy na warsztaty były wybrane celowo. Są przygotowywane podczas tradycyjnych wieczerzy i pogrzebów, a coraz mniej osób umie je zrobić.
Zainteresowanie tematem projektu było bardzo duże, a uczestniczyli w nim nie tylko mieszkańcy Sokółki, ale też osoby z Białegostoku i Turcji.
Lila Asanowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok