Poniżej znajdziecie przepis na niezwykłe, dietetyczne bułeczki bez grama mąki pszennej i cukru. Smakują wybornie i są bardzo łatwe do wykonania. A jak pachną! A jak smakują!

bułeczki migdałowe do upieczenia w silikonowych foremkach do mufinek

Kobiety. Prawie każda z nas zmagała się, lub będzie się zmagała z jakąś dietą.

Zupełnie jak na stroje, panuje moda na różne diety. Dieta białkowa – Dukana, dieta warzywna i beztłuszczowa dr Dąbrowskiej. Wszystkie obiecują cuda. Ostatnio robi furorę dieta ketonowa niskowęglowodanowa. Wcale nie jestem wyjątkiem i przeszłam wszystkie z niezłym skutkiem, gorszy był efekt jojo, czyli szybki powrót do znienawidzonej wagi.

Nie zrażam się i znów zaczęłam kolejną dietę. Odżywiam się zdrowo, nie jem słodyczy, nie jem mąki pszennej, żytniej, żadnej kaszy ani ryżu. Jem ryby, mięso, podroby i warzywa, a także owoce. Bez zagłębiania się w temat – nie wszystkie owoce i warzywa. Zainteresowanych odsyłam do informacji w Google czy na YouTube po szczegółowe informacje o diecie ketonowej.

Dieta, dietą a bułeczek się chce i tu Was zaskoczę. Mam przepis. Są pyszne i roboty przy nich niewiele. Oto on.

Produkty:

mąka migdałowa   – 25 dkg (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością
tłusty biały ser  –  25 – 30 dkg
3 jaja
pół łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
po 2 duże łyżki prażonych ziaren; słonecznika, siemienia lnianego i sezamu
(można po wymyślać i dodać żurawinę, goję, ziarna chia i inne)

Konsystencja ma być niezbyt  ścisła. Wbijam do sera żółtka i wlewam śmietankę – wszystko miksuję, dodaję mąkę migdałową i proszek, a także sól i prażone ziarna, wszystko dokładnie mieszam. Na koniec białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno i delikatnie łączę z masą.

Bułeczkę robię z łyżki masy. Ostatnie zrobiłam w silikonowych foremkach do mufinek.

Piekłam 30 min w 180 stopniach.

Wyszły piękne. Jest to bardzo zdrowe i sycące pieczywo. Smacznego.

fot: Asia Żarnowska

Asia Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok