Chlebek migdałowo-owsiany z suszonymi pomidorami, bez dodatku mąki, drożdży i bez pieczenia, to zdrowa alternatywa tradycyjnego chleba. Zdrowa, zbilansowana dieta odchudzająca w połączeniu z aktywnością fizyczną może zdziałać cuda. Tego nam trzeba zwłaszcza wiosną, kiedy podejmujemy próby zrzucenia kilku zbędnych kilogramów naszej wagi.

 

przekrojony chlebek migdałowy
Składniki:
  • 1,1/2 szklanki migdałów zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i zostawiamy na10 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę płuczemy, wrzucamy do blendera i dodajemy
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 4 wypestkowane suszone daktyle
  • 2 szczypty soli
Sposób przyrządzenia:

Całość blendujemy po czym przelewamy przez gęste sito. Powstałe mleko przechowujemy w lodówce, natomiast zmielone migdały z sitka wrzucamy do dużej miski, w której będziemy wyrabiać chleb.

Do tych zmielonych migdałów dodajemy

  • 2 szklanki płatków owsianych – mielimy w młynku
  • ½ szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki zmielonych nasion babki płesznik
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonego mielonego czosnku
  • 6 połówek suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • Pasty powstałej z cytryny i rodzynek

Cytrynę myjemy, osuszamy i ścieramy na drobnej tarce skórkę, którą zostawiamy do wysuszenia i wykorzystania przy innych przepisach. Przekrajamy otartą cytrynę na pół, wyjmujemy pestki i tylko jedną połówkę blendujemy z 3 łyżkami rodzynek – najlepiej jasnych.

Wszystko razem wyrabiamy w misce do całkowitego połączenia składników i formujemy chleb. Posypujemy makiem i lekko ugniatamy. Pozostawiamy na około 10-15 minut, a po tym czasie kroimy chleb na kromki i podsuszamy w dehydratorze 3-4 godziny.

Przechowujemy w lodówce 7 dni. Przed jedzeniem dobrze jest podgrzać w dehydratorze.

SMACZNEGO!

źródło:
Katarzyna Sadowska

Mrs.Sporty Club Białystok-Centrum

Podlaska Redakcja Seniora Białystok