Chlebek migdałowo-owsiany z suszonymi pomidorami, bez dodatku mąki, drożdży i bez pieczenia, to zdrowa alternatywa tradycyjnego chleba. Zdrowa, zbilansowana dieta odchudzająca w połączeniu z aktywnością fizyczną może zdziałać cuda. Tego nam trzeba zwłaszcza wiosną, kiedy podejmujemy próby zrzucenia kilku zbędnych kilogramów naszej wagi.
SKŁADNIKI:
- 1,1/2 szkl migdałów zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i zostawiamy na10 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę płuczemy, wrzucamy do blendera i dodajemy
- 3 szkl przegotowanej wody
- 4 wypestkowane suszone daktyle
- 2 szczypty soli
Całość blendujemy po czym przelewamy przez gęste sito. Powstałe mleko przechowujemy w lodówce, natomiast zmielone migdały z sitka wrzucamy do dużej miski, w której będziemy wyrabiać chleb.
Do tych zmielonych migdałów dodajemy
- 2 szklanki płatków owsianych – mielimy w młynku
- ½ szkl świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki zmielonych nasion babki płesznik
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki suszonego mielonego czosnku
- 6 połwek suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- Pasty powstałej z cytryny i rodzynek
Cytrynę myjemy, osuszamy i ścieramy na drobnej tarce skórkę, którą zostawiamy do wysuszenia i wykorzystania przy innych przepisach. Przekrajamy otartą cytrynę na pół, wyjmujemy pestki i tylko jedną połówkę blendujemy z 3 łyżkami rodzynek – najlepiej jasnych.
Wszystko razem wyrabiamy w misce do całkowitego połączenia składników i formujemy chleb. Posypujemy makiem i lekko ugniatamy. Pozostawiamy na około 10-15 minut, a po tym czasie kroimy chleb na kromki i podsuszamy w dehydratorze 3-4 godziny.
Przechowujemy w lodówce 7 dni. Przed jedzeniem dobrze jest podgrzać w dehydratorze.
SMACZNEGO!
Katarzyna Sadowska
Mrs.Sporty Club Białystok-Centrum
Podlaska Redakcja Seniora Białystok