Na gorące dni lata, na ochłodę, proponuję chłodnik z botwinki.  Prosty i łatwy w wykonaniu.

Oto składniki:
botwina na grządce_pixabay.com

2 pęczki botwinki
1 litr mleka zsiadłego lub kefiru
kilka ogórków świeżych
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewki
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
jajka na twardo

Przygotowanie:

Botwinkę i buraczki myjemy i drobno kroimy. Najpierw gotujemy buraczki około 10 – 15 minut w niewielkiej ilości wody lub warzywnym wywarze. Potem dodajemy botwinkę i jeszcze gotujemy 10 minut. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do schłodzenia. Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce lub kroimy. Drobno kroimy koper i szczypiorek. Do roztrzepanego mleka dodajemy botwinę i pozostałe warzywa. Mieszamy i dodajemy do smaku sól, pieprz i czosnek. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i młodymi ziemniakami, okraszonymi masełkiem.

Smacznego.
Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok