Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Z jej nadejściem coraz częściej udajemy się na spacery poza miasto. Wyciszają one emocje, relaksują i poprawiają samopoczucie. Lekarze zalecają je w celach zdrowotnych. 

Wiosenne spacery są także okazją do pozyskania chwastów jadalnych i łąkowych grzybów. Wiosenne sałatki z dodatkiem młodych liści mniszka lekarskiego, pokrzywy lub innych ziół są nie tylko smaczne. To prawdziwa bomba witaminowa. Łąkowe pieczarki panierowane też mają swoich zwolenników. Są wyjątkowo aromatyczne. Lubię takie wyprawy, szczególnie na podmiejskie łąki. Jednak zanim wybierzemy się na łąki i wrócimy do domu z koszem pieczarek, upłynie trochę czasu. Aby osłodzić czas oczekiwania na dary natury, proponuję upieczenie pysznych, rozpływających się w ustach ciasteczek, przypominających wyglądem pieczarki.

Na papierze do pieczenia leżą kulki z ciasta. Część kulek ma brązowe wgłębienia imitujące trzon pieczarki. Do jednej z ciasta przyłożona jest szyjka butelki, Fot. A. Anchimowicz

Składniki

200 g masła
10 łyżek cukru pudru
1 jajko
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
1 mały cukier wanilinowy lub kilka kropli esencji migdałowej
mała butelka plastykowa po wodzie bez nakrętki

Sposób wykonania

Miękkie masło miksujemy z cukrem i jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną z sodą, zagniatamy ciasto. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt luźne, dodajemy niewielką ilość mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli chcemy upiec wszystkie ciasteczka takiej samej wielkości, ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy wałeczek i dzielimy go na połowę. Otrzymamy 8 wałeczków ciasta. Wałeczki te również dzielimy na połowę. Czynność powtarzamy do momentu otrzymania 16 kawałków ciasta z jednego wałeczka. Razem z całego ciasta otrzymamy 64 kawałki ciasta. 

Następnie każdy kawałek formujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki zanurzamy w suchym kakao i robimy wgniecenie w środku każdej kulki. W ten sposób formujemy kapelusz i trzon grzybka. Wykonane w ten sposób ciasteczka przypominają kształtem pieczarki. Łatwiejszym, szybszym sposobem jest bezpośrednie formowanie z ciasta kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Dalej postępujemy podobnie jak z ciasteczkami krojonymi z wałka.
Pieczemy ok 15 min. w temperaturze 175 stopni  C.

Ciasteczka przechowujemy, jeżeli „uchowają się”, w zamkniętym szczelnie naczyniu lub pudełku.

Smacznego!

Anna Anchimowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok