To nie jest ani jabłecznik, ani szarlotka – takiego przepisu na ciasto z jabłkami nie znajdziesz nigdzie! Nie dość, że mieszany łyżką, to jeszcze na zdrowej maślance. Jeśli choć raz go spróbujesz, zakochasz się w cynamonowej aromatycznej kruszonce. Proste wykonanie i kuszący smak podbiją podniebienia małych i dużych łasuchów. Spróbuj!

Składniki suche 

3 szklanki pszennej mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
niecała szklanka cukru

Składniki mokre

Ciasto z jabłkami na talerzyku ustawionym na macie z trawy morskiej, fot.Barbara Górnicka-Naszkiewicz

szklanka maślanki (nie może być zimna!)
pół szklanki oleju
3 duże jajka

Kruszonka

Pół szklanki mąki
Pół szklanki cukru
Szczypta masła – ile zabierze
łyżeczka cynamonu

2 jabłka

Wymieszać składniki suche w jednym naczyniu. W drugim połączyć trzepaczką składniki mokre. Wlać je do składników suchych i krótko wymieszać. Wylać na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Na to ułożyć pokrojone w grubą kostkę jabłka. Na końcu przygotować kruszonkę, szczypiąc masło z mąką, cukrem i cynamonem. Posypać nią ciasto. 

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 50 minut. Najlepsze jest mocno wypieczone, więc można trzymać w piecu kilka minut dłużej. Każdy piekarnik jest inny, więc obserwuj ciasto. Nie otwieraj jednak zbyt wcześnie!

Przepis ten pochodzi ze starego zeszytu. Pierwotnie ciasto było ze śliwkami. Ale że nie lubię marnować żywności powstało z tego, co zostało w lodówce. Wypadło na maślankę i jabłka. Takie dziwne połączenie wyszło jednak doskonale. 

Smacznego!

Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok