Łapmy dojrzałe czereśnie i płatki róż i twórzmy kulinarne delicje. Jedną z nich są wykwintne konfitury z czereśni według przepisu babci Stefanii, które od wielu lat królowały na naszych rodzinnych stołach.

Dzwoni telefon.
Jola – sekretarz naszej Redakcji:
– Jak się czujesz?
– Jak groch przy drodze, kto przechodzi to go trąca.
– Co robisz?
– Siedzę z nogą do góry, palcami wodzę po suficie i rozmyślam.
– Myślę, że jakiś artykulik z tych rozmyślań powstanie?
– Patriotyzm, tolerancja, miłość w szerokim pojęciu i złe emocje we współczesnym świecie. To nie są tematy na lato!
– Zależy od czytelnika. Jeden sięgnie po coś lekkiego, a inny odwrotnie.

Tak. Powinnam się zmobilizowć.

Ostatnia przykra przygoda z komputerem (utrata tekstów) zniechęciła do pisania. Przebolałam. Trzeba się wziąć do pracy. Z tego doświadczenia wyciągnęłam wnioski.

Spojrzałam na czereśnie, które czekają na drylowanie. Mam temat. Zaproponuję przepis na wykwintną konfiturę/dżem, którą będę robiła kolejny raz.

Na talerzu leżą różowe kwaty i czereśnie

Confiture de Madame
1,2 kg czereśni o jasnym miąższu
250 g malin
250 – 300 g cukru
1 cytryna (sok)
2 garści suszonych płatków róży
3 łyżki wody różanej

Czereśnie umyć, osączyć, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i odstawić na ok. 2 godziny. Następnie owoce zagotować, po czym odstawić na całą noc do wystygnięcia. Następnego dnia czereśnie odsączyć na gazie lub sicie, a sok przelać do garnka. Maliny przetrzeć przez sito, dodać do soku z czereśni, dodać wodę różaną i gotować aż sok zgęstnieje (dolewając także spływający sok z czereśni). W trakcie gotowania zdejmować pojawiający się szum. Dodać czereśnie, jeszcze chwilę gotować, dodać płatki róży, wymieszać, zagotować i gorące przekładać do gorących wypieczonych w piekarniku słoików. Szczelnie zamknąć i pozostawić do wystygnięcia. Możemy pasteryzować w piekarniku (pasteryzowałam i nie pasteryzowałam – efekt był taki sam).

Czerwone róże w zieleni liści

Woda różana
180 g płatków róży
1 l ciepłej, przegotowanej wody
1 cytryna (sok)
=
Oczyszczone płatki zalać wodą z sokiem z cytryny, zostawić w słoju na 2 dni. Następnie przecedzić, wycisnąć. Wodę różaną można wykorzystać w ciągu 2 tygodni (trzymam w lodówce). Można również zamrozić w kostkach.

Zachęcam do zrobienia takiego dżemu/konfitury. Jest naprawdę wykwintny. Świetny do deserów, pączków, pieczywa i łasowania. A gospodyni będzie rosła od pochwał i cieszyła się uznaniem.
Fot. pixabay.com
=
Stenia Romanowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok