Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej nazwa (zucchina) oznacza „mała dynia” pochodzi z języka włoskiego. Ojczyzną cukinii jest Meksyk i tereny Ameryki Południowej.
Obecnie na dobre zadomowiła się w naszym kraju.

w różowej misce pokrojona w kostkę i zalana zalewą cukinia

Jest bardzo zdrowym warzywem. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. To znakomite źródło witaminy A, B i C oraz minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia i sodu. Odkwasza organizm. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Można ją przyrządzać na wiele sposobów: kisić, dusić, smażyć, robić sałatki, surówki. gotować zupy, robić leczo, napoje, desery i marynaty.

Za namową koleżanki postanowiłam zrobić ją na słodko a’la ananas.

Oto składniki:

3 kilogramy cukinii (po wydrążeniu pestek)
1,5 litra wody
niecały kilogram cukru
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 cukier waniliowy
kilka kropli olejku ananasowego (w zastępstwie może być sok ananasowy)
Kilka goździków i odrobinę kurkumy

5 słoików z cukinią
Przygotowanie:

Cukinię obrać i usunąć pestki. Pokroić w niewielką kosteczkę (2x2cm).
Wodę i pozostałe składniki zagotować. Zalać pokrojoną cukinię i pozostawić na 24 godziny.
Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka i gotujemy około 5 minut. Gorącą cukinię wraz z zalewą wkładamy do słoików, zakręcamy. Po wystygnięciu wynosimy w zimniejsze miejsce.

Smacznego!

Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok