Kwiaty bzu czarnego  Sambucus nigra  działają  przeciwwirusowo. Nasi przodkowie stosowali kwiaty czarnego bzu jako skuteczny lek na febrę. Kwiaty zbierali w ciepły dzień, smażyli i zjadali. Suszone kwiaty czarnego bzu stosowano też jako lek napotny przy  infekcjach, oraz przeciwbólowy, np. przy łamaniu w kościach lub migrenach. Wiejscy znachorzy uważali, że czarny bez jest ziołem szczególnym, ponieważ leczy aż 99 różnych chorób.

Współczesne badania potwierdzają te właściwości. Bez czarny zawiera wiele witamin i minerałów m.in. beta karoten, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas,wapń, magnez, sód, fosfor. Zawiera też śladowe ilości żelaza, miedzi, manganu,cynku, flawonoidy i kwasy fenolowe, garbniki i pektyny, oraz cholinę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu:

  • działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
  • działają napotnie i antywirusowo,
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • stabilizują krwiobieg i wzmacniają, uszczelniają naczynia włosowate,
  • uśmierzają bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
  • działają oczyszczająco i  usuwają wolne rodniki,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • łagodzą stany zapalne skóry
  • działają moczopędnie i rozkurczowo

Jeśli to taki cudowny lek, warto przygotować najpyszniejszy syrop z kwiatów czarnego bzu:

  • ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
  • sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn
  • 1 litr wody
  • 1,5 kg cukru (możesz użyć ksylitolu)

Kwiaty obcinam  nożyczkami, usuwam twarde  łodygi. Gotuję wodę z cukrem. Do wrzącego syropu wsypuję kwiaty, zostawiam na 2 doby, nie gotuję. Dodaję sok z cytryn, przecedzam i zlewam do słoików.

Do szybkiego zużycia- przechowuję w  lodówce, a na zimę-pasteryzuję. Słodkie kwiaty dodaję do lodów, naleśników, galaretek, a syrop jest bazą do pysznej lemoniady. Zrobiłam kilkanaście słoików syropu. Moje wnuki uwielbiają kwiatową lemoniadę.

Może być pysznie, zdrowo i bez chemii. Smacznego.

Elżbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok