Coraz częściej sami robimy przetwory, nawet jeśli nie mamy własnych działek, czy ogrodów. Owoce i warzywa kupujemy w sklepach, na bazarach, na ryneczkach osiedlowych. Najpewniejsze przepisy to te sprawdzone, otrzymane od znajomej, sąsiadki czy koleżanki. Dzisiaj dzielę się z Państwem przepisem na sos paprykowy i pikle.

na stole stoi sosjerka z sosem pomidorowym, obok leżą dwie czerwone papryki
Sos paprykowy
Składniki:

3 kg papryki (przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne)
2 główki czosnku

Przekręcić paprykę i czosnek przez maszynkę, włożyć do garnka i gotować 20 minut.

Dodać:

pół szklanki cukru (może być mniej)
1 szklanka octu winnego
pół szklanki oleju
półtora słoiczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka chili
sól do smaku

Dodane składniki wymieszać i zagotować.
Wszystko połączyć i wkładać gorące do słoików (nie wekować).

Pikle

3 kg ogórków
szklanka octu
1 cebula
1 łyżka soli
szklanka wody
pół kg cukru

Ogórki obrać, przekroić na pół, z większych wyjąć pestki. Posypać solą i zostawić na 3 godziny. Zlać powstałą wodę. Przygotować zalewę: ocet, cebulę wodę i cukier zagotować. Wrzucić ogórki i gotować 5 minut. Wkładać ogórki do słoików wraz z gorącą zalewą. Zakręcać.

Smacznego!

_

Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok