Jecie fasolę? Jeśli nie, to zacznijcie. Dlaczego? To bardzo wartościowa roślina z rodziny bobowatych, zawierająca cenne substancje odżywcze. Wszystkie odmiany posiadają dużo białka roślinnego. Bogata jest w potas, wapń i fosfor. Fasola ma też w swoim składzie lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest ona odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać. 
Wiele osób zajada się fasolką po bretońsku, dodaje ją do sałatek, ale niewielu ludzi wie, że można z niej przygotować smaczne ciasto.

Polecam wypróbowany przepis na brownie czekoladowe z fasoli. Jest to ciasto dietetyczne, bez glutenu, proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

Fasola czerwona konserwowa 400 g (puszka)
Olej kokosowy 20 g (2 łyżki)
Banan 120 g (1 średni)
Kakao w proszku 20 g (2 łyżki)
Daktyle suszone 45 g (garść)
Jajka 112 g (2 sztuki)
Proszek do pieczenia 6 g (1,5 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem daktyli) należy zblendować na gładką masę. Daktyle pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ciasta. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, uzupełnić masą. Piec 30-40 minut w temperaturze około 180 stopni.

Przepis otrzymałam od dietetyczki pani Joanny.

Smacznego.

Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok