Czekoladowo-migdałowe niebo w gębie

Na wyjątkowe okazje i dla wyjątkowych gości piekę czekoladowe ciasto bez mąki. Wymaga nieco więcej pracy, ale efekt jest powalający. W zestawieniu z gorzką kawą nie ma sobie równych. Smakowitość nieopisana, prawdziwe przysłowiowe „niebo w gębie”.

Przepis na ciasto czekoladowe – migdałowe
Składniki:

6 białek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mielonych migdałów
50 g suszonych żurawin
50 g orzechów laskowych lub migdałów
100 g startej gorzkiej czekolady
szczypta soli
serek mascarpone 250 g
4 – 6 łyżek nutelli orzechowej

Na początku ubijam schłodzona pianę ze szczyptą soli. Do sztywno ubitej piany dodaję po łyżeczce cukru i dalej ubijam. Do ubitej masy dodaję zmielone migdały, startą czekoladę, posiekane orzechy lub migdały i suszone żurawiny (zaparzam je wrzątkiem, odcedzam i kroję na pół). Wszystkie składniki delikatnie mieszam. I masa gotowa do pieczenia.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boki pozostawiam bez niczego, upieczone ciasto przywrze i nie opadnie. Po ostygnięciu wyjmując je lekko odkrajam brzegi cienkim nożem. Serek mascarpone łączę z nutellą i rozsmarowuję po wystudzonym cieście.
Dekoracja dowolna. Ja lubię wiórki czekoladowe, by nie zakłócić nuty smakowej.

Życzę smacznego
Janina Żarnowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok