Zdrowo, bezpiecznie i łatwo, to faworki dla zapracowanych i spóźnionych albo faworki dla maluchów.
Od wielu lat jeżdżę do Domu Dziecka w Supraślu i w czasie karnawału pieczemy z dziećmi faworki i róże karnawałowe.

Wymyśliłam taki  prosty sposób.

Robimy te smakołyki ze świeżego surowego ciasta francuskiego. Sprawdziłam że najlepiej się nadaje świeże ciasto francuskie kupione w sklepie.

Dzieci same kroją ciasto w paski, wywijają faworki albo tworzą róże karnawałowe z marmoladą różaną. Następnie pieczemy takie gotowe specjały w piekarniku w temperaturze 220 stopni około 8 minut, do zrumienienia.

Dzieci samodzielnie posypują cukrem pudrem upieczone faworki. Największa radość to degustacja tych własnych wyrobów. Pracy niewiele ale radości z tworzenia jest moc.  Dzieci w Domu Dziecka uwielbiają takie wspólne prace z babciami. Również moje osobiste wnuczęta zawsze w czasie karnawału robią ze mną karnawałowe wypieki z francuskiego ciasta. Jest to bezpieczne, łatwe, nie ma zagrożenia poparzeniem oliwą, bo blaszkę z przygotowanymi faworkami wkładam do piekarnika i tyle jest kontaktu z temperaturą bez smażenia na oliwie, bez nadmiaru tłuszczu.

Zdrowo, bezpiecznie , łatwo.

Polecam, smacznego

Elzbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok