Wiosna na dobre rozgościła się w parkach, lasach i ogrodach.  Możemy już się nią cieszyć. Lubię patrzeć na żółte krzewy forsycji, które wyglądają jak złote kule lub szpalery. Forsycja jest takim krzewem, który najpierw kwitnie a potem pojawiają się dopiero liście. 

galaretka truskawkowa z kwiatami forsycji

Krzewy te tworzą piękne żółte plamy na tle, jeszcze nie ulistnionych szarych drzew. Ja bardzo lubię forsycje, to takie odpryski słońca i zwiastuny wiosny. Zimą, kiedy jest szaro, smutno, chłodno wstawiam gałązkę forsycji do wazonu i w ciągu dwóch tygodni, w grudniu pojawiają się piękne żółte kwiaty. Takie żywe kwiaty cieszą oczy wtedy, kiedy przyroda śpi.  

Kwiaty forsycji oprócz walorów estetycznych mają również właściwości lecznicze.  Zawierają witaminę C oraz rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne i jest zbawieniem dla osób, które mają rozszerzone naczynka, żylaki itp.  Wyciągi z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi ale również działają moczopędnie, oczyszczająco, uspokajająco a także przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i rozkurczowo. Dzięki nim zmniejsza się odczyn uczuleniowy, dodatkowo zmniejszają ból i stany zapalne. Forsycja może leczyć wiele chorób, między innymi marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, autoimmunologiczne choroby wątroby, gruczołów dokrewnych, nerek a także łuszczycę czy endometriozę. Te działania wykazuje syryngina, która znajduje się w zdrewniałych częściach gałązek forsycji. Posiada również właściwości przeciwnowotworowe.

Forsycja jest wykorzystywana również w kosmetyce, w pielęgnacji skóry, ponieważ korzystnie wpływa na włókna kolagenowe i elastynowe, dbając o spoistość, jędrność i gładkość skóry, opóźnia efekty starzenia, działa odmładzająco.

Można też  przygotowywać ekstrakty alkoholowe, można stosować herbatki a przede wszystkim świeże kwiaty można spożywać na surowo jako dodatek do kanapek, do sałatek. Niestety czas kwitnienia forsycji jest bardzo krótki. Wykorzystajmy kwiaty,  które właśnie kwitną, jedząc je świeże, dodawane do pokarmów. Natomiast suszone mogą nam służyć cały rok. 

kanapki z łososiem i kwiatem forsycji
kanapki z łososiem i kwiatem forsycji

Świetnym urozmaiceniem wiosennego menu jest sałatka z pora, liści mniszka i kwiatów forsycji. Sałatka oprócz tego, że jest oryginalna, ładnie wygląda, jest doskonałym źródłem cennych składników, bo mniszek lekarski, który tutaj zastosujemy, to też cenna roślina lecznicza, ma właściwości odtruwające, oczyszczające.

 Składniki:

1 por
kilka młodych liści mniszka lekarskiego
garść świeżych kwiatów forsycji
jedna łyżka ziarna sezamu
kurkuma
oliwa
jedna łyżeczka soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz, sól 

Pora kroimy, liście mniszka rwiemy w rękach, a kwiaty forsycji wsypujemy w całości , dodajemy sezam, oliwę mieszamy z kurkumą, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny i takim sosem polewamy sałatkę z pora. Prosta, prawda?  na dodatek smaczna i zdrowa.

Dziś na śniadanie przygotowałam zakwas buraczany, listki szpinaku i kanapki z łososiem, jajkiem i kwiatami forsycji. Spróbowałam też galaretki truskawkowej z kwiatami forsycji.

Polecam. Smacznego.

Foto: Elżbieta Urban

Elżbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok

kanapki z białym serem, pomidorami cherry,kwiatem forsycji, listkami serera
kanapki z białym serem, pomidorami cherry,kwiatem forsycji, listkami serera
sniadanie seniora
sniadanie seniora
kanapki z łososiem i kwiatami forsycji
kanapki z łososiem i kwiatami forsycji
galaretka truskawkowa z kwiatami forsycji
galaretka truskawkowa z kwiatami forsycji
kwitnący krzew forsycji
kwitnący krzew forsycji