Gastroskopia to jedno z najczęściej zlecanych przez gastrologa badań diagnostycznych. Choć często owiane jest ono złą sławą, pozwala lekarzowi na dokładną kontrolę stanu przełyku, żołądka i dwunastnicy. Aby ograniczyć niechęć przed badaniem, warto lepiej dowiedzieć się, jak dokładnie przebiega gastroskopia i jak się do niej przygotować!

Wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego może stanowić wskazanie do gastroskopii, dlatego lekarz gastrolog dość często decyduje się na wykonanie tego badania u pacjenta w celu dokładnej oceny stanu błony śluzowej, obecności polipów albo zlokalizowania źródła krwawienia. Jak się przygotować do tego badania? Jak dokładnie ono przebiega? Dowiesz się z poniższego wpisu!

Kiedy lekarz gastrolog może zlecić gastroskopię?

Wskazania do badania gastroskopii mogą być naprawdę przeróżne, jednak zwykle lekarz decyduje się na nie w przypadku pacjentów, których nękają poniższe dolegliwości:

  • zgaga i odbijanie;
  • nudności i wymioty;
  • utrudnienia przełykania;
  • przewlekłe zapalenie żołądka;
  • krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego;
  • niedokrwistość;
  • ból w okolicy nadbrzusza;
  • niewyjaśniona utrata masy ciała;
  • podejrzenie zmian nowotworowych górnego odcinka przewodu pokarmowego;
  • diagnozowanie celiakii.

Choć badanie gastroskopii znane jest z tego, że nie należy do najprzyjemniejszych, to jednak dla lekarza gastrologa stanowi jedno z najbardziej efektywnych. Potrafi dać naprawdę wiele informacji o stanie zdrowia górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz związanych z nim dolegliwościach.

Jak wygląda badanie gastroskopii?

Samo badanie gastroskopii trwa zwykle około 15-30 minut i wykonywane jest w pozycji leżącej, na lewym boku, z głową przygiętą do klatki piersiowej. Najczęściej zabieg wykonuje się w znieczuleniu miejscowym – przed badaniem tylną ścianę gardła spryskuje się środkiem znieczulającym, dzięki czemu gastroskopia jest bezbolesna. Najmniej przyjemną częścią badania jest jednak konieczność przełknięcia aparatu endoskopowego wprowadzanego przez jamę ustną do przełyku pacjenta. Może to powodować odruch wymiotny, który jednak znieczulenie powinno pomóc złagodzić. Podczas badania nie można przełykać śliny, a oddech powinien być w miarę spokojny, by cały zabieg przebiegł sprawnie.

Gastroskopia – jak się przygotować przed badaniem?

Lekarz gastrolog przed zabiegiem powinien podjąć decyzję dotyczącą przyjmowanych przez pacjenta na stałe leków – czy należy je odstawić na jakiś czas, czy też zastosować zamienniki. Na około 2 tygodnie przed gastroskopią nie można bowiem przyjmować leków na żołądek, a na 7 dni przed – preparatów wpływających na krzepliwość krwi, wapnia i magnezu. Z kolei na minimum 6 godzin przed gastroskopią pacjent powinien przestać spożywać zarówno pokarmy, jak i gęste płyny, kawę czy herbatę. Nie powinien także przez ten czas żuć gumy ani palić papierosów. W przypadku pacjentów z cukrzycą, niezbędne jest też odstawienie leków przeciwcukrzycowych oraz insuliny, dlatego badanie musi być wykonane w godzinach porannych.