Na jednym ze spotkań poświęconych kulturze Gruzji i Armenii miałam okazję do posmakowania oryginalnych ciastek ormiańskich Gata. Pierwszy raz jadłam takie smakołyki. Zachwycił mnie nie tylko oryginalny smak tego wypieku, ale też wygląd. 

Smaku takiego jeszcze nie znałam. Ciastka są przepyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Warto! Przepis na ciastka otrzymałam od Anush Antonyan – Ormianki mieszkającej od kilku lat w Białymstoku. 

ciastka Gata

Gata to słodkie pieczywo ormiańskie pieczone na Nowy Rok, wesela i inne specjalne okazje. W zależności od regionu spotkamy różne przepisy i wygląd  ciasta lub ciastek Gata. Bywa, że jest to słodkie, płaskie, ciasto z waniliowym nadzieniem – okrągłe, kwadratowe lub prostokątne. Mogą to też być ciastka, krojone w plastry lub trójkąty. Z ciasta tego można też piec malutkie rogaliki. Gata sporządzana jest na drożdżach, sodzie lub proszku do pieczenia . Można przyrządzać ten wypiek również z ciasta francuskiego. Nadzienie może być słodkie lub słone. Czyli jak to zwykle bywa, co kucharka to przepis. Każda też ormiańska kucharka twierdzi, że jej Gata jest najlepsza. Samo ciasto jest bez cukru. Słodkie jest tylko nadzienie. Do nadzienia można dodać orzechy, najlepiej włoskie, oraz inne bakalie. Może to być skórka pomarańczowa lub rodzynki.

GATA – narodowe ciastka ormiańskie

Składniki:

mąka 3 szklanki
śmietana 400 g
masło 200 g
soda 1 łyżeczka
sól szczypta

Nadzienie:

Masło 200 g
Mąka 3 szklanki
Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
Cukier 2 filiżanki (szklanki)
Orzechy włoskie lub mak (nie koniecznie)
1 żółtko do smarowania ciastek

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę. Masło ścieramy na dużej tarce, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy sodę, sól i wanilinę. Ponownie mieszamy wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby nie przyklejało się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na dwie godziny.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy mąkę, rozpuszczone, ale zimne masło, oba cukry i ew. orzechy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. W razie potrzeby cukier można zastąpić miodem. Nadzienie dzielimy na 4 części.

Schłodzone ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy w cienki prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy na 3/4 powierzchni 1 częścią nadzienia i zwijamy w rulon. Zwinięte ciasto kroimy na 4-5 cm kawałki w kształcie trójkątów lub prostokątów lub plastry o grubości 2 cm i nakłuwamy widelcem. Pokrojone ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z 3 łyżkami mleka.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek.

Smacznego ! 

Autor zdjęcia : Anush Antonyan 

Anna Anchimowicz

Redakcja Senior Podlaski Białystok