Sekcja Kulinarna sokólskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku 21 i 26 lipca 2022 zorganizowała warsztaty kulinarne i konkurs sprawnej gospodyni.

Na pierwszych zajęciach uczestniczki przygotowały surówkę, smalczyk, chleb, ogórki małosolne. Skwareczki ze smalczyku przy takim upale nie bardzo chciały zastygać. Ale wszystko było pyszne.
Na następnych warsztatach koleżanki smażyły na oleju ciasteczka oraz przygotowały sałatkę. I wtedy dopiero mogłyśmy spróbować już zastygnięty smalczyk.

W naszym projekcie przewidziano konkurs z nagrodami na potrawę, która zdobędzie najwięcej punktów. Nagrodami były: elektryczny czajnik, elektryczny mikser, patelnia teflonowa i latarki jako nagrody pocieszenia. Pięć koleżanek przygotowało do oceny różne potrawy: tort bezowy, makaron z cukinią, roladę serową, arbuz z miętą i bigos z kiszonych ogórków.

Każda potrawa mogła zdobyć maksymalnie dziesięć punktów.
Najwięcej głosów zdobył makaron z cukinią, potem bigos z ogórków i tort. Wszystkie nagrodzone koleżanki były zadowolone ze swoich nagród, a uczestniczki wyszły ze spotkania najedzone „jak bąki”.
Ale nie tylko jedzenie było ideą warsztatu, również spotkanie, integracja i rozmowy między nami.

Projekt jest organizowany dzięki środkom z Gminnego Programu Przeciwdziałania Alkoholizmowi pozyskanych przez Uniwersytet Trzeciego Wieku w Sokółce.

Fot. Lila Asanowicz

Aby obejrzeć wszystkie zdjęcia, kliknij w poniższe zdjęcie:

1/7
uczestnicy warsztatów siedzą przy stole
uczestnicy warsztatów siedzą przy stole
panie przy pracy
panie przy pracy
dwie kobiety przy pracy
dwie kobiety przy pracy
przygotowany chleb do wypieku w blaszce
przygotowany chleb do wypieku w blaszce
potrawy z drugiego spotkania
potrawy z drugiego spotkania
potrawy z drugiego spotkania
potrawy z drugiego spotkania
potrawy konkursowe na stole
potrawy konkursowe na stole

Lila Asanowicz
Podlaska Redakcja Seniora Sokółka