Jedną z wielu wigilijnych potraw w moim rodzinnym domu była kapusta z grochem. Na ogół króluje kapusta z grzybami i nie wszyscy wiedzą, że można z grochem. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o przepis, postanowiłam napisać o tej potrawie.
Nie będzie to dokładna receptura, ponieważ, moja mama robiła prawie wszystko na tzw. „oko”, i ja też tak mam.

Potrzebne nam będą takie składniki:

połówki grochu, fot. pixabay.com

– kapusta kiszona
– kapusta słodka
– połówki grochu
– cebula
– pieczarki
– grzyby suszone
– olej
– pieprz naturalny i ziołowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Połówki grochu moczymy ok 1-2 godz. Następnie gotujemy do miękkości. Nawet jak się rozgotuje, nic nie szkodzi. Moczymy też suszone grzyby ok 1 godz. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Jak są miękkie drobno kroimy. Wywaru nie wylewamy.
Kapustę słodką kroimy jak na bigos. Dodajemy listek, ziele ang. sól pieprz. Gotujemy z małą ilością wody, na małym ogniu do miękkości.
W drugim naczyniu gotujemy taką samą porcję kapusty kiszonej też z małej ilości wody do miękkości.
Pieczarki przekrajamy na pół i kroimy niezbyt cienko. Podsmażamy na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Lekko solimy i dodajemy pieprz do smaku.
Kapustę słodką i kiszoną łączymy. Dodajemy pieczarki, pokrojone grzyby i ugotowany groch. Grochu dajemy do smaku, tak żeby było go czuć w potrawie, ale nie za dużo, żeby nie czuło się tylko grochu.
Mieszamy wszystkie składniki, dolewamy trochę wywaru z grzybów, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Kapusta z grochem gotowa.
Życzę smacznego i Wesołych Świąt.

Halina Wiszowata
Podlaska Redakcja Seniora Białystok