Oponki to złociste, okrągłe ciastka z małą dziurką w środku. Ciastka te smażone są na głębokim tłuszczu. Mogą być posypane cukrem pudrem, oblane lukrem lub polewą.

Okrągłe ciastka z dziurką posypane cukrem pudrem_Fot.A. Anchimowicz

Nazywane są pączkami z dziurką lub donatami, czyli (pączkami amerykańskimi). Przygotowuje się je przeważnie z ciasta serowego lub drożdżowego. Nasi przodkowie też znali ciastka z dziurką w środku. W czasie karnawału smażono w głębokim tłuszczu krążki twarogowe zwane oponkami.

Karnawał to czas hucznych zabaw, balów, spotkań towarzyskich i tłustego jedzenia. Aktualnie: tłustych deserów: pączków, oponek, chrustów i faworków. Jestem zwolenniczką potraw przyrządzanych samodzielnie w domu. Tradycyjne przysmaki karnawałowe też sporządzam sama. Raz wyjdą lepiej, innym razem gorzej, ale zawsze smakują. Poza tym wiem, co zawierają w swoim składzie.

Zrobienie tradycyjnych pączków jest czasochłonne. Znacznie szybciej i łatwiej jest usmażyć oponki. W czasie karnawału często robię te smaczne, smażone ciasteczka. Jak mam w lodówce ser biały, to na moim stole królują oponki serowe. Kiedy nie mam sera, robię oponki drożdżowe. Zarówno oponki drożdżowe jak i serowe szybko znikają z talerza. Są pyszne i na dodatek nie „piją” tłuszczu. 

W niedzielę spodziewałam się wizyty córki z zięciem i wnuczką, która uwielbia oponki posypane cukrem pudrem. Niestety, nie miałam w domu sera białego, a zapas drożdży też się skończył. Miałam za to jogurt naturalny. W Internecie widziałam kilka przepisów na oponki jogurtowe. Były podobne, różniły się tylko gramaturą i dodatkami. Ponieważ lubię eksperymenty kulinarne, wzorując się na przepisach internetowych, przygotowałam swoją własną recepturę. Oponki wyszły bardzo smaczne. Lekkie, puszyste, nie nasiąkły tłuszczem. Z przyjemnością podzielę się tym przepisem z czytelnikami podlaskisenior.pl

Oponki jogurtowe

  • ok. 4 szklanek mąki
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka alkoholu lub octu
  • cukier puder i cynamon do dekoracji
  • olej do smażenia 

W misce mieszamy przy pomocy trzepaczki rózgowej jogurt z żółtkami, jajkiem, olejem, cukrem, solą, sodą oczyszczoną i octem. Kiedy składniki się połączą, a cukier rozpuści, dosypujemy małymi porcjami mąkę i dalej mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, lekko lepiące się do rąk. W zależności od wielkości żółtek i wilgotności mąki możemy zużyć podaną w przepisie ilość mąki lub nie. Może też być i tak, że zajdzie potrzeba dosypania do ciasta niewielkiej ilości mąki. Wyrabianie ciasta kończymy na stolnicy.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każdy kawałek przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy na placek o grubości ok. 1 centymetra. Większą szklanką wycinamy z niego kółka. W każdym kółku przy pomocy mniejszego kieliszka robimy dziurkę. Przygotowane w ten sposób oponki smażymy w tzw. głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 o C przez ok.1 minutę z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Temperatura tłuszczu jest odpowiednia do smażenia w momencie, kiedy włożony do niego kawałek ciasta wypływa na wierzch i zaczyna się powoli rumienić. Usmażone oponki wykładamy na ręcznik papierowy. Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym i odrobiną cynamonu. Można je również polukrować lub oblać ulubioną polewą.

Smacznego! 

Zdjęcia: Anna Anchimowicz

Anna Anchimowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok