Czy istnieją skuteczne metody, które pozwolą opóźnić proces starzenia się mózgu? Co robić, kiedy pamięć płata figle?

szklany kubek z naparem zielonej herbaty. Obok stoi biały kubek,fot.pixabay.com

Od pewnego czasu zauważyłam, że moja pamięć płata mi figle. Czasem na chwilę „zawieszam się” w teraźniejszości, tracę wątek prowadzonej rozmowy lub myśli. Po chwili wracam do rzeczywistości i mogę dalej kontynuować przerwany wątek. Bywa i tak, że idę po „coś” do pokoju lub kuchni i kiedy tam docieram, zapominam, po co przyszłam. Po chwili wraca mi świadomość i podobnie, jak w pierwszym przypadku, mogę dalej funkcjonować.

Nie ukrywam, że kłopoty z pamięcią wywołują we mnie niepokój. Zdaję sobie sprawę z tego, że obniżenie zdolności pamięciowych jest naturalnym procesem starzenia się organizmu. Wiąże się z wiekiem. Prowadzę, odpowiednio do stanu zdrowia, w miarę aktywny tryb życia, rozwiązuję krzyżówki, szarady, czytam, piszę, nie mam też problemów ze snem. Moje ostatnie wyniki badania poziomu cholesterolu są w normie. Poziom glukozy też nie budzi zastrzeżeń, zatem nie powinnam się martwić na zapas. 

Z uwagi na fakt, że luki pamięciowe, które przytrafiają mi się od czasu do czasu nie są przyjemne, postanowiłam poszukać wsparcia, skutecznie opóźniającego ten naturalny proces starzenia się mózgu. Naturalny proces starzenia się mózgu nie musi iść w parze z osłabieniem funkcji umysłowych. Warunkiem jest odpowiednie dbanie o umysł. Pamięć nasza będzie tym silniejsza, im bardziej będzie ćwiczona. Jest kilka prostych sposobów wspomagających pamięć seniorów. Są to między innymi dieta dla mózgu, trening mózgu, ćwiczenia koncentracyjne dla mózgu.

Wybrałam kilka metod, które są łatwe i proste w stosowaniu, a przy tym sprawiają mi przyjemność. Nie są też czasochłonne. Możemy je stosować w ciągu dnia w czasie, który nam odpowiada. Musimy jednak pamiętać, że wybrane metody wspomagania pamięci przyniosą zamierzony efekt tylko wtedy, kiedy będą stosowane systematycznie.

Na srebrnej folii leży tabliczka czekolady w kostkach_fot.pixabay.com

Jedną z tych metod jest spożywanie gorzkiej czekolady. Okazuje się, że kakao zawiera flawonoidy, które są związkami aktywnymi w czekoladzie i pomagają zwiększyć funkcjonowanie mózgu. Poprawiają naszą koncentrację i pamięć. Wystarczy spożyć w ciągu dnia 1-2 kostki gorzkiej czekolady, najlepiej z dodatkiem orzechów.

Badania wykonane na Uniwersytecie Oxford wykazały, że codziennie przyjmowanie niektórych witamin z grupy B, wpływa na znaczną poprawę pamięci u osób starszych. Zgodnie z przeprowadzonymi eksperymentami wykazano, że suplementacja witamin z grupy B może zmniejszyć o połowę problemy z zapamiętywaniem. Nie jestem zwolenniczką przyjmowania suplementów. Wolę naturalne metody wspomagania organizmu, kiedy zachodzi taka potrzeba. 

Szczególną uwagę zwróciłam na żurawinę, która zawiera dużo witamin z grupy B. Spożywana w codziennej diecie może poprawić pamięć i pracę mózgu. Już jedna filiżanka tych owoców dziennie może dokonać cudu. Dzieje się to za pomocą antyutleniaczy, których żurawina zawiera bardzo dużo. Jednym z nich są proantocyjanidyny, które zapobiegają starzeniu się komórek mózgowych, w związku z czym zapobiegają demencji. Proantocyjanidyny sprawiają, że na dłużej możemy zachować możliwość zapamiętywania, koncentracji i uczenia się. Decydując się na wsparcie pamięci przy pomocy żurawiny musimy pamiętać, żeby była bez dodatku cukru. 

W białej miseczce leżą owoce suszonej żurawiny_fot.pixabay.com

Kolejny naturalny produkt, na który zwróciłam uwagę, to zielona herbata, która nie tylko pobudza, ale przede wszystkim poprawia pamięć. Napar z zielonej herbaty wspomaga pracę neuronów i koncentrację neuroprzekaźników, co sprzyja poprawie ogólnego funkcjonowania ludzkiego mózgu. Jest to możliwe dzięki związkom katechiny, które obecne są w naparze z zielonej herbaty. Herbata zielona poprawia czujność, czas reakcji, pamięć oraz nastrój. Zielonej herbaty nie pijemy na czczo, najlepiej jest pić ją między posiłkami 2-3 razy dziennie. Na rynku jest duży wybór zielonej herbaty i produktów z żurawiny. Herbata zielona jest nie tylko smacznym napojem, a żurawina nie tylko smaczną przegryzką lub dodatkiem do różnych potraw. Z suszonej żurawiny i zielonej herbaty sporządzane są pyszne herbatki „na pamięć”, które mają podwójną wartość leczniczą i są ogólnie dostępne. Mnie najbardziej smakuje herbatka, którą przygotowuję sobie sama z zielonej herbaty i suszonej żurawiny pochodzącej ze znanego mi źródła. Prócz tego sam ceremoniał przygotowania tego napoju, a potem delektowanie się nim sprawia mi wielką przyjemność.

  1. Do ulubionego kubka wsypuję po 1 łyżeczce suszonej żurawiny i zielonej herbaty.
  2. Zalewam gorącą wodą (70-85 o C) i odstawiam pod przykryciem do naciągnięcia na ok. 3-5 min.
  3. Przecedzam, herbatka jest gotowa do picia. 

Owoce żurawiny z naparu zjadam. Są bardzo smaczne. Herbatę zaparzam po raz drugi, dodając do niej ponownie 1 łyżeczkę suszonej żurawiny. Herbatkę należy przyrządzać bezpośrednio przed spożyciem. 

Czy metody te są rzeczywiście skuteczne i pomogą mi opóźnić naturalny proces starzenia się mózgu? Nie wiem. Mam jednak świadomość, że dbam o swój dobrostan. Jestem też pewna, że wprowadzenie do mojego jadłospisu na stałe zielonej herbaty, żurawiny i gorzkiej czekolady nie zaszkodzi mi, a wręcz przeciwnie, poprawi stan mojego organizmu. 

Źródła:

  1. https://www.doz.pl/czytelnia/a13840-Jak_poprawic_koncentracje_i_polepszyc_pamiec_Poznaj_10_skutecznych_sposobow
  2. https://www.domzdrowia.pl/artykul/witamina-b-poprawia-nasza-pamiec-717
  3. https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,28501078,zurawina-w-codziennej-diecie-moze-poprawic-pamiec-i-prace-mozgu.htm
  4. https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C415214%2Czielona-herbata-wspomaga-pamiec-i-odchudza.html

Anna Anchimowicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok