placuszki z cukinii ułożone na talerzu, przyozdobione natką pietruszki

Zbliża się sezon warzywny, korzystajmy więc z darów natury i rozkoszujmy się na przykład cukinią. Można z niej stworzyć przebój nie tylko letniego stołu. Grecy zajadają się smakołykiem pod nazwą kolokithokeftedes.  Ta doskonała potrawa zaspokoi gusta najwybredniejszych smakoszy, nie tylko jaroszy. Smaczne placki, przypominające nieco nasze ziemniaczane, są doskonałe na obiadokolacje.

Składniki – na ok. 12-14 placuszków

· 3 cukinie
· 2 jaja
· 10 dkg żółtego sera (startego)
· 10 dkg sera feta (pokruszonego)
· ½ cebuli (drobno przetartej, odciśniętej)
· 1 szklanka bułki tartej
· mięta około 10 listków
· nać pietruszki
· sól, pieprz
· tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzenia:

1. Cukinie umyć i w całości zetrzeć na tarce, posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut.
2. Po tym czasie cukinię dokładnie odcisnąć, dodać 1 jajko, sery, pół szklanki bułki tartej, cebulę, drobno pokrojoną miętę i cebulę, całość dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej bułki tartej.
3. 1 jajko wbić do miseczki i rozmieszać, w drugiej przygotować pozostałość bułki tartej.
4. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
5. Z powstałej masy formować placuszki o dowolnym kształcie i wielkości. Każdy z nich posmarować delikatnie jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
6. Serwować z gęstym jogurtem lub sosem tzatziki.

Smacznego!
Jolanta Falkowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok