Kruchy placek z jabłkami – na każdą okazję

Drogie Panie i Drodzy Panowie,  proponuję abyście upiekli kruchy placek z jabłkami, łatwy w przygotowaniu. Ciasto jest dobre na każdą okazję i na tłusty czwartek i na niedzielne popołudnie – bez względu na porę roku. Przepis jest sprawdzony i dlatego zachęcam do przygotowania ciasta również Panów.

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
250 g margaryny
5 żółtek
1 kg jabłek

 Piana:

5 białek
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
¼ szklanki oleju
szczypta soli

 Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą zamrozić. Większą włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ułożyć na blasze. Piec 15 min. w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodając kolejno – cukier, budyń, sól i olej. Na gorące ciasto – uprzednio lekko podgotowane ułożyć – jabłka, pianę, a na wierzch starte zmrożone ciasto. Wstawić jeszcze na 25 min. do piekarnika. Piec w tej samej temperaturze. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 Smacznego!
Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok