Kuchnia kaukaska zawitała do Łomży. Czy na stałe? Zobaczymy. W Centrum Aktywności Turystycznej i Kulturalnej „Domek Pastora” w Łomży odbyły się warsztaty kulinarne ,,Po sąsiedzku”, na których przygotowywano potrawy kuchni kaukaskiej.


Pomysłodawczyniami organizacji tych zajęć były dwie kobiety, Larisa i Sacyta, pochodzące z Czeczeni, obecnie mieszkające w Łomży. Warsztaty miały na celu zaprezentowanie mieszkańcom Łomży dań czeczeńskich. Pod okiem kobiet urodzonych i wychowanych na Kaukazie, łomżynianki mogły nauczyć się wiele o  kuchni z tamtego regionu. Poznały też tajniki przygotowania niezwykłych kaukaskich potraw.

 

 

 

W ramach zajęć przygotowano „Manty” – tradycyjne kaukaskie pierogi. Manty to duże pierogi w kształcie sakiewki, wypełnione farszem z wołowiny albo baraniny. Co kto lubi. Okazjonalnie lub sezonowo serwowane są manty z farszem warzywnym. Pierogi takie gotowane są na parze.

Poznaliśmy też „Czepałgasz”- czeczeńskie placki z serem; danie to jest bardzo popularnym przysmakiem kuchni czeczeńskiej.  Wyjątkowy smak miał też „Hingalsz” -placek z dynią, przypominający naleśnik.

Kiedy wszystkie tajniki kaukaskiej kuchni zostały przekazane, a potrawy gotowe, odbyła się wspólna biesiada polsko-czeczeńska. Dania bardzo smaczne i zdrowe degustowano w miłej i przyjaznej atmosferze. Nawiązano nowe kontakty i znajomości. Było pysznie i miło.

 

Halina Czartoryjska
Podlaska Redakcja Seniora Łomża