Od prawie dwóch lat w Białymstoku działa „Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku”. Dziś (1 sierpnia) Stowarzyszenie Dorzecze podsumowało ubiegłoroczną edycję. Restauracja Regiment otrzymała nagrodę Prezydenta Miasta Białegostoku dla najlepszej restauracji tego szlaku kulinarnego.

W Restauracji Barley odbyło się uroczyste podsumowanie „Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku” – edycja 2022, zorganizowane przez Stowarzyszenie Dorzecze. W programie spotkania znalazły się m.in. prezentacje mini serialu „Podróż Sentymentalna” oraz książki A. Fiedoruka i A. Lechowskiego „Kuchnia Dawnego Białegostoku”.
Publikacja jest dopełnieniem opracowanego w 2021 roku „Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku”. Autorzy przedstawiają w niej kulinarny klimat Białegostoku lat międzywojennych, umieszczony w kontekście najważniejszych wydarzeń po odzyskaniu niepodległości i w trakcie rozwoju miasta. Obok kuchni zaprezentowana została także białostocka gastronomia: Ritz, Akwarium, Savoy, Sielanka, Raj. Swoje miejsce znalazły też najciekawsze potrawy oraz dania kuchni mniejszości narodowych i etnicznych. Publikacja, a właściwie jej część o kuchni żydowskiej, powiększona jest o tematykę związaną z sytuacją w Białostockim Getcie w latach 1941-1943. Do książki dołączono płytę z serialem „Podróż Sentymentalna”. Miasto Białystok wsparło finansowo jej wydanie. Promocja publikacji odbędzie się w dniach 12-15 sierpnia podczas „Dni Kulinarnego Szlaku”.
Organizatorami i twórcami szlaku, odpowiedzialnymi za jego merytoryczne opracowanie i wdrożenie koncepcji, są Andrzej Fiedoruk i Andrzej Lechowski. Pomysł został zrealizowany przez Stowarzyszenie Dorzecze, a sfinansowany przez Miasto. Na szlaku znajduje się ok. 20 obiektów, ich listę można znaleźć na stronie „Białostockie szlaki”.

Zastępca prezydenta Rafał Rudnicki wręczył Restauracji Regiment nagrodę Prezydenta Miasta Białegostoku dla najlepszej restauracji „Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku”. W wydarzeniu wziął także udział m.in. zastępca prezydenta Przemysław Tuchliński.
Restauracja Regiment znajduje się w dawnym budynku – pozostałości po carskich koszarach, gdzie mieści się Hotel Traugutta 3. Po odzyskaniu niepodległości działało w nim kasyno oficerskie 42. Pułku Piechoty. Nie powinno więc dziwić, że właściciele postanowili kontynuować tradycje kulinarne dawnego Białegostoku.
źródło: www,bialystok.pl
zredagowała: Lija Półjanowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok