13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. To potrawa znana na Wschodzie i jedna z popularnych przekąsek wegan i wegetarian.

hummus

 

Po raz pierwszy jadłam hummus w Turcji, podczas wizyty w Ankarze, w ramach międzynarodowego projektu Centrum Kształcenia Ustawicznego. Podano nam hummus w kamionkowych naczyniach, na ciepło. Był znakomity. Po powrocie wiele razy robiłam hummus, bardzo smakował moim wnukom. Oprócz wersji podstawowej, robiłam też taką z dodatkiem sproszkowanej papryki, suszonych pomidorów czy natki pietruszki. 

Hummus jest nie tylko pyszny, lecz także zdrowy. Główne składniki odżywcze obecne w hummusie to białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B, saponiny i kwas fitowy oraz minerały zawierające żelazo, cynk, mangan.

Ta prosta przekąska poprawia trawienie, jest źródłem wartościowego białka budującego kości, mięśnie i skórę. Obniża cholesterol. Zapobiega nowotworom, reguluje poziom cukru a także chroni przed anemią. Błonnik w niej zawarty zapewnia uczucie sytości i pozwala schudnąć a saponiny i kwas fitowy chronią przed nowotworami. Poza tym ta roślinna pasta jest świetnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek.
Zamiast niezdrowych słodyczy czy paczki chipsów przygotuj miseczkę hummusu i zjedz go ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. 

Oto przepis na hummus

  1. odcedzona ciecierzyca – puszka ok. 400 g 
  2. 1 łyżeczka soku z cytryny
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 5 łyżek pasty sezamowej tahini
  5. sól i pieprz
  6. 1 łyżka oliwy extra vergine

Wystarczy dokładnie zmiksować wszystkie składniki na gładką, kremową masę i gotowe.
Dodatkiem może być posiekana pietruszka, słodka papryka w proszku, orzeszki piniowe czy suszone pomidory

Smacznego!

Międzynarodowy Dzień Hummusu to święto wegetarian i wegan, bo to głównie oni tą kremową pastą z ciecierzycy zastępują na kanapkach tradycyjne produkty. Jednak ten dzień ma za zadanie popularyzować hummus, aby więcej osób polubiło to bliskowschodnie zdrowe smarowidło.

źródło: www.kalbi.pl/

zdjęcia: pixabay

zredagowała: Elżbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok