Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów. Podawany sam lub z dodatkami na ciepło albo zimno sprawdza się na każdą okazję. Lubią go szczególnie ci, którzy dbają o sylwetkę, ponieważ ciasto to można podać również w wersji light. Czy jednak wiemy, skąd wzięło się to ciasto i jak długa jest jego historia?

 Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Podawano go olimpijskim atletom. Rzymianie podbijający Europę potrzebowali wielu kalorii. Być może dlatego wraz z Rzymianami w Europie rozprzestrzenił się i sernik. Już w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej z 1545 roku pojawia się przepis na sernik.

Sernik z kruszonką

Ciasto trafiło też na królewskie stoły. Swój wkład w jego tworzenie miał kucharz angielskiego króla Henryka VIII. Szef kuchni wpadł na pomysł pocięcia sera na niewielkie kawałki. Moczył je w mleku przez trzy godziny, a następnie dodał do nich jajka, mąkę oraz cukier.

Nie do końca wiadomo, w jaki sposób sernik trafił pod polskie strzechy. W staropolskich książkach nie zachowało się wiele przepisów na to ciasto. Podejrzewa się, że przyjechało ono wraz z królem Janem III Sobieskim wracającym z bitwy pod Wiedniem. To by tłumaczyło nazwę sernika, który do dziś nazywany jest sernikiem wiedeńskim. Krakowiacy nieco zmodyfikowali przepis, dodając ozdobną polewę w kratkę i dlatego nazywany jest też sernikiem krakowskim.

Sernik z owocami

Miłość do sernika wzrastała i rozszerzała się, a poszczególne kraje dodawały coś od siebie. Z biegiem czasu pojawiały się najrozmaitsze warianty serowego przysmaku. W latach osiemdziesiątych przebojem w Polsce stał się dwukolorowy sernik Isaura, dziś zwany też „łaciatym”. Popularność zawdzięcza modnej w tym czasie bohaterce brazylijskiej telenoweli.

Lokalnego kolorytu nadaje sernikowi także rodzaj sera używanego do wypieku. Włosi wykorzystują w tym celu ser ricotta, Grecy fetę lub ser mizithra, a Niemcy twaróg. W USA sernik stał się popularny po wyprodukowaniu serka Philadelphia, który stał się podstawowym składnikiem znanego sernika nowojorskiego. W krajach prawosławnych popularna jest odmiana sernika na zimno, nazywana paschą. W wielu regionach jest to tradycyjna potrawa wielkanocna.

Sernik jest jednym z najpiękniejszych wspomnień kulinarnych, jakie wynosimy z domu. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt czy imienin. A więc do dzieła. Przed nami ostatni weekend lipca, a Międzynarodowy Dzień Sernika obchodzimy 30 lipca.

 

Źródło: Kalbi.pl

Zdjęcia: pixabay.com

Redakcja: Maria Beręsewicz

Podlaska Redakcja Seniora Białystok