Narzekaliśmy, że nie ma zimy. I mamy. Mroźną, choć bezśnieżną. A na rozgrzanie proponuję zupę – białą chrzanicę. Prosta, szybka w przygotowaniu i zaskakująco pyszna.

 Przepis dla 3 osób:
– ziemniaki 6 – 8 szt.
– marchewka 2 szt.
– kiełbasa 1/2 kółeczka
– chrzan w słoiczku ( bez dodatków)
– śmietana, sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki wraz z marchewką. W tym czasie podsmażamy cebulkę (jeżeli ktoś nie lubi, może być bez ) i kiełbaskę. Jeżeli ziemniaki są już gotowe, dodajemy podsmażoną kiełbasę, chrzan, (2-3 łyżeczki), ale trzeba próbować, bo ma być wyrazisty smak. Doprawiamy solą, pieprzem oraz śmietaną,  według uznania. Zagotowujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty. I to wszystko. Jeżeli macie czas i lubicie bawić się w kuchni, to można ziemniaki i kiełbasę pokroić w paski, a marchewką zetrzeć na tarce, ale niekoniecznie. Ach zapomniałam. Ziemniaki i marchewkę oczywiście obieramy.

                                                                                              Smacznego!

(foto: pixabay)

Alicja Brysiewicz
Podlaska Redakcja Seniora Białystok