W lipcu obchodziłam moje okrągłe urodziny. Świętowałam je wraz z rodziną mojej córki w Lublinie. Jednym z elementów tego świętowania był obiad w restauracji żydowskiej Mandragora na lubelskiej starówce.

Lubię kuchnię żydowską, wcześniej próbowałam różnych potraw żydowskich w tykocińskiej Tejszy, czy podczas warsztatów kulinarnych w Paryżu, organizowanych dla nas przez francuskich Żydów, w ramach projektu unijnego. Jadłam czulent, jadłam gęsi pipek czy cymes, tym razem w menu zobaczyłam „żydowski kawior”i to mnie bardzo zaciekawiło. Zamówiliśmy, spróbowaliśmy. Była znakomita. Dla mnie kolejna inspiracja kulinarna. Postanowiłam wykonać taki „żydowski kawior” w domu.

składniki:

w niebieskim talerzu usmażona wątróbka
  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jajka 
  • 4 – 5 łyżek gęsiego smalcu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • dodatkowo: koperek świeży, maca

Zakupiłam wątróbkę, bo ten kawior, to tak naprawdę pokrojona w kostkę wątróbka, najlepiej drobiowa. Usmażyłam ją na gęsim smalcu, rumieniąc kawałki ze wszystkich stron, cebulkę pokroiłam w kostkę i usmażyłam na złoto, uprażyłam orzechy włoskie. Przyprawiłam solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrałam ze skorupek i starłam na grubej tarce. Wymieszałam usmażoną wątróbkę z cebulką i orzechami, przyprawiłam solą i pieprzem, obsypałam startym jajkiem i gotowe.

Kompozycja wyśmienita. Już kilka razy robiłam wątróbkę w ten sposób. Bardzo polecam smaczne i ciekawe danie. Żydzi podają swój „kawior” z macą. Ta potrawa wywodzi się z kuchni aszkenazyjskiej, już w XVI wieku przygotowywano „kawior” z wątróbek tuczonych gęsi, lecz większość Żydów do dziś, robi go z wątróbek kurzych.

Raczyłam tym przysmakiem swoich gości kilkakrotnie i wszystkim bardzo smakowało, wypróbujcie państwo, naprawdę warto.

zdjęcia: Elżbieta Urban

Smacznego!

Wspomnę jeszcze, że wątroba jest doskonałym źródłem witamin: B12, D, K, C i A, a także dobrze przyswajalnego żelaza, dlatego jest stosowana w leczeniu anemii.

Elżbieta Urban
Podlaska Redakcja Seniora Białystok