Chcę podzielić się z naszymi czytelnikami, wypróbowanym przeze mnie, przepisem na pasztet z soczewicy, który otrzymałam od znajomej. Jest to bardzo smaczna potrawa bezmięsna, nie tylko na okres postu, czy adwentu.
Soczewica jest rośliną strączkową, zawierającą bardzo dobrze przyswajalne przez organizm białko. Jest też skarbnicą potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jest kilka rodzajów soczewicy: czerwona, brązowa, zielona, żółta a nawet czarna. Do tego pasztetu użyłam soczewicę czerwoną, która nie zawiera łuski, gotuje się ją bez namaczania.
–
–
Składniki:
25 dag soczewicy czerwonej
4 jajka
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
¼ selera
4 ząbki czosnku
150 ml oleju
2 łyżki curry
2 łyżki koncentratu
sól, pieprz
bułka tarta
–
–
Sposób przyrządzenia:
Soczewicę ugotować (bez namaczania). Marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę zeszklić. Po wystygnięciu soczewicy, składniki te połączyć. Następnie dodać jajka, pozostałe składniki i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do blachy keksowej. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
–