Istnieje wiele przepisów na dania z pieczarkami. Grzyby te chętnie są zjadane w postaci faszerowanej, marynowane, duszone, stanowią także dodatek do zup czy sosów.

Przepis, który Państwu polecam dostałam od koleżanki. Wypróbowałam go. Danie to może być podane na obiad do ziemniaków lub jako przekąska. Gorąca potrawa włożona do słoików, po przestudzeniu może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Składniki:

1 kg małych pieczarek (duże trzeba przekroić na pół)
1 kg boczku wędzonego ale nie odparzonego
7 – 8 większych cebul

Pieczarki po umyciu, wrzucamy do garnka z szerokim dnem. Dodajemy 3-4 łyżki oleju. Przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy dość długo, aż puszczą sok i zmniejszą swoją wielkość prawie o połowę. Pod koniec gotowania trzeba dodać trochę soli.
Smażymy boczek pokrojony jak na frytki i wrzucamy do pieczarek. Następnie smażymy pokrojoną w półksiężyce cebulę i też wkładamy do garnka. Dodajemy pieprz i inne przyprawy (wg uznania). Jeśli w potrawie jest za mało soku, to dodajemy odrobinę wody.
Połączone składniki trzeba jeszcze podgotować.

Smacznego!
Teresa Rafałowska
Podlaska Redakcja Seniora Białystok